Děvčata však předčila všechna očekávání a obsadila výbornou pátou příčku, což čekal málokdo. Titul mistryň Evropy vybojovaly Nizozemky, stříbrné bylo Španělsko a z bronzu se radovala Belgie.

Těžká prohra na úvod


Jedničkou mezi tyčemi byla brankářka Slavie Hradec Králové BARBORA ČECHÁKOVÁ (narozena 11. února 1994). Odchytala všechny zápasy, pouze proti Rusku přenechala místo na závěrečných patnáct minut náhradní gólmance.

„Bylo to již za příznivého stavu a trenér chtěl, aby si také zachytala,“ řekla úvodem Čecháková. Vstup do šampionátu se českým juniorkám vůbec nepovedl. S Nizozemskem utrpěly debakl 0:12!

„Soupeřky byly po všech stránkách jasně lepší a právem posléze vybojovaly zlaté medaile. Nám nevyšlo vůbec nic, ale naštěstí jsme se z vysoké porážky rychle oklepaly a náš výkon šel v dalších zápasech nahoru,“ poznamenala královéhradecká brankářka. Poté české juniorky porazily Litvu 4:0, Belgii podlehly 0:3, následovala remíza s Ukrajinou 1:1 a výhra nad Ruskem 4:0.

Zvolena kapitánkou


Pro Čechákovou bylo mistrovství Evropy hráček do šestnácti let i něčím výjimečným. „Byla jsem zároveň kapitánkou našeho národního týmu, čehož si velice vážím. Po závěrečném zápase mě direktoriát mistrovství Evropy vyhodnotil jako nejlepší brankářku šampionátu. Je to pro mne povzbuzení do další činnosti. Na druhou stranu si moc dobře uvědomuji, že mám ještě rezervy a je stále co zlepšovat,“ přiznala šestnáctiletá reprezentantka.
Podle ní je konečné umístění velkým úspěchem českého pozemního hokeje v této věkové kategorii.

„Do Barcelony jsme jely s cílem udržet A divizi a nakonec to dopadlo skvěle. Trochu mě jen zaskočilo, že se šampionát hrál prakticky bez diváků. Propagace zřejmě nebyla na odpovídající úrovni a lidé měli asi jiné starosti. Možná, že ještě slavili titul mistrů světa ve fotbale. Vždyť i souboje domácích Španělek se odehrály před prázdnými tribunami.“

Čtyři slávistky za „21“


Hradecká brankářka prožívá zatím nejvydařenější sezonu ve své sportovní kariéře. Vždyť s hradeckou Slavií vybojovala extraligový titul v hale a na venkovní ploše získala bronzové medaile.

„Není to jen mojí zásluhou, ale celého mančaftu. V uplynulé sezoně jsme strašně dřely a vyplatilo se to. Věřím, že i příští ročník extraligy venku i v hale bude úspěšný,“ přeje si.

V těchto dnech si volna rozhodně neužívá, ba naopak. V italském městečku Bra se v tomto týdnu koná mistrovství Evropy hráček do 21 let. Do konečné nominace se kromě Čecháčkové vešly i další tři její spoluhráčky z Hradce Králové a to Martina Venclová, Adéla Žemličková a Pavlína Oppová.

„Je super, že má Hradec na šampionátu takové zastoupení. Zda budu mezi tyčemi jedničkou, ještě nevím, trenéři to oznámí až před prvním zápasem. Hrát se zde budou zápasy B divize, přesto si ale myslím, že budou mít dobrou úroveň. Kdyby se nám podařilo postoupit do áčka, bylo by to skvělé,“ uzavřela brankářka hradecké Slávie i reprezentace Barbora Čecháková.

JAN SKALIČKA