Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Po úvodním zápase v Praze na Pragovce, ve kterém tým hradecké Slavie prohrál 0:3, opustila lavičku „sešívaných“ trenérka Martina Poláková. Nahradí ji Štěpánka Šmídová, jež ve městě pod Bílou věží dosud chytala extraligu a zároveň koučovala dorostenky. Nejen trenérskou rošádu přiblížil MILAN NEJEDLÝ, prezident klubu.

Zaskočil vás odchod Polákové hodně? Jaké důvody vám sdělila?
Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Rozhodnutí trenérky jsem akceptoval, bylo to z osobních důvodů. Za šestnáct let trénování odvedla v hradecké Slavii obrovský kus práce. Myslím, že z toho každodenního kolotoče potřebovala vypadnout.

Myslíte, že se na lavičku někdy vrátí?
Tak to opravdu nevím.

Trenérského kormidla se ujala Štěpánka Šmídová, která doposud chytala extraligu. Proč padla volba na ni?
Podívejte se, vše se seběhlo strašně rychle. Řeknu otevřeně, že v tuhle chvíli nemá cenu, aby do Hradce přišel nový trenér. Nezná hráčský kádr, zdejší prostředí a navíc se už rozběhla podzimní část soutěže. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že si vypomůžeme z vlastních zdrojů. Štěpánka chytá v Hradci šestnáct let, dokonale zná extraligu i všechny hráčky.

Myslíte, že tuhle náročnou roli opravdu zvládne?
Vím, kam míříte. Něco jiného je, když jdete jako aktivní hráč na trénink a po něm spěcháte domů. Trénování je jiná záležitost, kromě toho řešíte různé administrativní a další věci. Jsem přesvědčen, že to Štěpánka bez problémů zvládne a i samotné hráčky ji tuhle náročnou roli svým přístupem k tréninkům i zápasům usnadní.

V létě tým opustily tři opory. To je jistě citelný zásah do sestavy. Viďte?
Máte pravdu. V ženském sportu se ale takové věci prostě stávají. Katka Keprtová ukončila dlouholetou sportovní kariéru a chce se maximálně věnovat svým dětem. Jiřka Gočalová otěhotněla a Bára Švenková odešla hostovat do Bohemians Praha. Sama mi řekla, že je v Hradci od žákovských let a že už potřebuje změnu prostředí. Vyhověl jsem ji a věřím, že se po čase do našeho klubu znovu vrátí.

Počítáte s posílením kádru?
Po konzultaci s trenérkou Šmídovou si zatím vypomůžeme z vlastních zdrojů, takže šanci dostanou další dorostenky. Pokud by ale tým nefungoval podle mých představ, řešil bych to razantně. Přišly by na hostování hráčky z jiných klubů.

Jste přesvědčen, že současný kádr má na to, aby se
dostal do play off?
Byl bych špatný šéf klubu, kdybych řekl, že ne. Obhajujeme bronzové medaile a jiný cíl než postup do play off prostě nemůžeme mít. Mým přáním je, abychom dobře reprezentovali náš klub, město a kvalitními výkony potěšili všechny naše příznivce.

Začátkem listopadu startuje halová sezona. Děvčata obhajují titul a zároveň budou poprvé v historii startovat v PMEZ ve Francii. Máte již představu o tom, jak bude vypadat příprava a zda se tým podaří posílit?
Na tuhle část sezony se velmi těším, ale zároveň si moc dobře uvědomuji, že nás čeká spousta práce. Na obě akce se chceme důkladně připravit. Vzhledem k tomu, že v hale Slavie není již řadu let odpovídající palubovka pro pozemní hokej, tak uvidíme, zda se budeme moci eventuálně připravovat v jiných halách našeho města. Pokud by se tak nestalo, museli bychom některé tréninky absolvovat v hale pražské Slavie, aby si děvčata na odpovídající palubovku zvykla. Pokud jde o posílení kádru, tak určité představy mám, ale konkrétnější budu až koncem října. Jsem rád, že jsme obdrželi pozvání od pražské Slavie a v prosinci budeme startovat v hlavním městě na velkém mezinárodním turnaji. Samotný PMEZ se bude hrát v únoru příštího roku ve francouzském Abberville. Řeknu otevřeně, že tam nechci jet jenom na výlet.

Loňská halová sezona vyšla fantasticky právě Šmídové. Existuje možnost, že by se z trenérské lavičky vrátila zpět do branky?
Také jsem o tom přemýšlel a myslím, že tahle varianta existuje. Vše ale ukáže čas. Tím nechci v žádném případě snižovat výkonnost šestnáctileté Báry Čechákové, která je českou reprezentantkou.

A co tým mužů? Z remízy v Rakovníku jste měl jistě radost.
To víte že ano. Rakovník patří ke špičce extraligy, bod z jeho hřiště je cenný. Doufám, že v podobných výkonech budou svěřenci trenéra Marka Machúta pokračovat i nadále. I v této kategorii je cílem postup do play off a bojovat o medaile. Kdyby se to povedlo, tak by to byl obrovský úspěch. Vždyť v současném kádru je několik dorostenců, kteří teprve sbírají potřebné zkušenosti. Přišli i hráči z béčka.

Jaká je situace kolem výstavby nového stadionu ve Farářství?
Díky podpoře magistrátu města pokročila o kousek dál. V současné době probíhá územní řízení a všechny další věcí, které jsou s tím spojené. Na magistrátu je již hotový projekt. Jsem pevně přesvědčen, že se nového areálu pro pozemní hokej v Hradci dočkáme a bude nám ho každý závidět.
JAN SKALIČKA

V příštím týdnu vyjde rozhovor s novou trenérkou žen Štěpánkou Šmídovou.