Úspěšná čínská mise. Tak se dá stručně a výstižně popsat vystoupení China Buggyra Racing týmu v čínském šampionátu tahačů. České barvy vedle Adama Vršeckého, Adama Lacka a Miroslava Formana reprezentoval královéhradecký jezdec Michal Matějovský, který skončil těsně pod stupni vítězů, ale své působení v seriálu hodnotí kladně. „Získal jsem zkušenosti a poznal něco nového. Cením si toho, že jsem se šampionátu mohl zúčastnit," řekl v úvodu rozhovoru jednatřicetiletý závodník.

Po loňské hektické sezoně, kterou jste korunoval ziskem mistra Evropy v závodech cestovních vozů, byl letošek poklidnější, ale neméně zajímavý, že?
Máte pravdu. Letos se jednalo o trochu jiné závody a hlavně v jiném prostředí. V Číně jsem poznal zcela nový svět. Bylo to hodně zajímavé a celý šampionát jsem si užil.

Jak hodnotíte svou účast v čínském šampionátu tahačů?
Na startu bylo vždy kolem dvaceti vozů. Domácí jezdci byli hodně draví, organizace závodů byla na úrovni. Startoval jsem na tamním speciálu C&C, který se v podstatě vyvíjel za pochodu. I když jsem nakonec skončil pod stupni vítězů hodnotím účast pozitivně. Cením si toho, že jsem se šampionátu mohl zúčastnit, získal jsem další zkušenosti a poznal něco nového.

Pojďme se vrátit k jednotlivým závodům.
V úvodním červnovém podniku v Chengdu jsem měl problémy se zadní nápravou a skončil v závěru první desítky jezdců. Při druhém zářijovém dílu v Guangdongu se už projevily změny, které jsme na voze provedli a skončil jsem na čtvrtém místě. V závěrečném listopadovém podniku v Šanghaji jsem chtěl útočit na bednu. Byl jsem namotivovaný, začal jsem dobře, ale po kolizi vzaly všechny naděje za své.

V celkovém pořadí jste zůstal těsně pod stupni vítězů, na které vystoupil jako první David Vršecký a druhý Adam Lacko, kolegové z týmu China Buggyra Racing. Nemrzí vás, že jste nezavršil český triumf?
Samozřejmě, že mě to mrzí. Bylo by perfektní obsadit všechna medailová místa. Na druhou stranu to jsou závody a nedá se nic dělat. Náladu jsem si však zlepšil v týmové soutěži, ve které jsme s čínským kolegou z týmu Ling Long Tire vybojovali bronzovou pozici.

Jaká byla spolupráce s Davidem a Adamem?
Bezvadná. David je borec mezi borci a Adam je v tahačích rovněž velká osobnost. Když bylo potřeba, tak jsme se radili, co je na autě potřeba udělat. Jejich rady byly k nezaplacení.

Šampionát hostily tři okruhy - Chengdu, Guangdong a Šanghaj. Jak se lišily? Který vám „seděl" nejvíce?
Podle výsledků určitě ten druhý v Guangdongu. Byl kratší a rychlý, seděl mně super. Okruh v Šanghaji nebyl taky špatný, prostřední pasáž měl pomalejší, ale ostatní části okruhu byly hodně rychlé. Pro mě je však důležité, že jsem získal cenné zkušenosti a poznal další okruhy. Třeba se tam již nevrátím, ale trať mám zapsanou v paměti.

Lišily se okruhy nějak výrazně od tradičních autodromů v Evropě?
Celkově byly o trochu menší, nebyly tak rozsáhlé. Třeba v Šanghaji jsme jeli na menším okruhu, který byl nedaleko trati formule 1. Zázemí bylo v pohodě, žádný problém.

Co zájem diváků a médií?
Zájem diváků byl velký, návštěvnost se postupně zvyšovala. Hlavní sledovanost ale byla v televizi a na internetu.

Čína je dynamicky se rozvíjející země. Měl jste vůbec příležitost poznat i něco jiného něž okruh, hotel a letiště?
Ale ano, volné chvíle jsme využili k poznávání okolí. Byli jsme se podívat na pandí farmě v horách a prohlédli jsme si Šanghaj.

Co vás nejvíce zaujalo či překvapilo?
Určitě to, že lidi jsou totálně závislí na moderních technologiích. Není člověk, který by netelefonoval či nemačkal displej. Nechápal jsem to a docela mě to štvalo. Lidi mezi sebou vůbec nekomunikovali a se sklopenou hlavou se věnovali jen telefonu nebo tabletu. Všichni a všude. U nás to je mezi mladými taky rozšířené, ale co se dělo v Číně, to je abnormální.

Víte už jakou podobu bude mít příští sezona?
Zajím ještě nevím, je to pořád ve fázi plánování. Nějaké varianty jsou, jasno by mělo být na začátku příštího roku.

Čeká vás ještě do konce roku nějaká motoristická akce, nebo si budete s rodinou užívat adventní čas?
Hlavně se budu se věnovat práci v zaměstnání. Na Vánoce se s manželkou těšíme. Synovi je rok a už bude stromeček s dárky vnímat.