Číslo 2600 je mezi šachisty magické. Kdo má na kontě tento počet ELO bodů, něco ve světě královské hry znamená. A na velmistrovském turnaji Pardubice Open se objeví hned kvarteto. Ředitel festivalu Jan Mazuch má radost jak z nárůstu kvality, tak z pestrosti startovního pole.

Pane řediteli, velmistrovský turnaj  patří k lahůdkám vašeho festivalu. Kolik letos evidujete účastníků?
Počet hráčů v letošním velmistrovském turnaji se pohybuje okolo dvou set šedesáti. Je to podobné jako v každém roce. Přesněji řečeno to platí v posledních deseti letech, kdy se tento turnaj rozrostl. A mám na mysli jak početně, tak kvalitativně.

A z jakého státu dorazilo nejvíce šachistů?
Nejvíce hráčů je opět pravděpodobně z Ruska. Nicméně letos jich je méně, a tak jejich převaha už není tak drtivá. Tradičně hodně hráčů přijíždí z Německa. Výpravy z dalších zemí se tady obměňují. Loni byla například silná španělská ekipa, ovšem její členové dostali na frak i od netitulovaných Rusů a zdá se, že si dali oraz. Samostatnou kapitolu tvoří země bývalého Sovětského svazu, kde jsou šachy hodně populární.

Z jakých zajímavých koutů jste dostali potvrzené přihlášky?
V letošním roce do Pardubic dorazila poměrně početná skupina ze Spojených států amerických v čele s turnajovou dvojkou Hessem. Za exotickou zemi se dá stále ještě považovat Indie. V posledních letech startují její reprezentanti  na našem festivalu téměř pravidelně. Perličkou je účast Hariky. Jedná se o ženu, která má titul velmistra v mužské kategorii. Měl se u nás představit také nejlepší šachista Íránu. Bohužel Mahgami odmítl účast kvůli onemocnění matky. Arabské země jako Katar či SAE pro změnu absentují z důvodu ramadánu.

Platí stále fakt, že někteří hráči odmítají účast kvůli tomu, aby nepřicházeli o body do světového žebříčku?
Jedná se o to, že někteří opravdu silní hráči  otevřené turnaje příliš nehrají. Je to proto, že v nemají co získat. Mohou maximálně ztratit. Když to shrnu: openy nejsou pro ně atraktivní záležitost.

Na velmistrovském turnaji mohou předvést um i východočeští šachisté. Kteří hráči z obou krajů zasedli ke stolkům?
Velkou událostí je návrat Honzy Votavy, který si od nás dal čtyři roky pauzu. Mimochodem je to první vítěz Czech Open v roce 1989. Silným hráčem je velmistr Martin Petr z pardubického Rapidu. Startuje také jeho oddílový kolega Jan Bernášek. Polabinskou skupinu zastupují Martin Červený, Luboš Roško, Michal Novotný, Aleš Jedlička, Petr Čižínský a David Kaňovský. Hradecký šach reprezentují Tomáš Kulhánek, Jiří Nun, Pavel Jirásek. Po velice dlouhé době se vrátil Eduard Prandstetter, který hraje za Rapid. Za Východočecha se dá považovat Petr Hába. A hodně divokou kartu jsme udělili Ondřeji Krausovi z Rapidu. Figuruje totiž hluboko pod ratingem, který je pro tento turnaj dovolený.

Koho řadíte k favoritům velmistrovského turnaje?
Vyhrát může pomalu kdokoliv z první stovky. K velkým favoritům patří Kononěnko a Šanava. Otázkou je, co předvede první nasazený Nisipeanu. O tomto hráči vím z doslechu. Na mistrovství světa v Las Vegas se probojoval až do semifinále. Turnajovou dvojku, kterou je Hess, neznám vůbec. Hodně vysoko by si mohl stát Kravciv. Tohoto mladého Ukrajince považuji za černého koně turnaje. O přední umístění by mohl usilovat i Jirka Štoček jako česká jednička.

Při pohledu na elitní patnáctku lze zjistit, že oproti loňsku narostla kvalita velmistrovského turnaje. Hned čtyři hráči mají ELO nad 2600. Jak se vám podařilo ulovit takové „velryby"?
Abych byl upřímný, krize se neprojevuje jenom tím, že celkově jezdí na turnaje méně lidí, ono je i méně turnajů. Takže ti lidé si nemohou tolik vybírat. Potřebují získat nějaké prize money (pozn. red. – finanční odměna), aby mohli z něčeho žít.

Prvenství obhajuje Kononěnko. Zdá se, že Ukrajinci nastolili nový trend, v tom smyslu, že vítěz chce zopakovat triumf. Před ním si takto počínal i Korobov…
Nedá se říct striktně, že by obhájci nejezdili. Mohou také dostat nabídku z jiného dějiště turnaje. Konkrétně pro Kononěnka je možná motivací vyrovnat se krajanu Korobovovi, který vyhrál v letech 2009 a 2010.

Letos první patnáctka nabízí hodně pestrý pohled, co se týče národností. S tím asi musí panovat spokojenost, souhlasíte?
Určitě. Figuruje tam deset národností. Nejvíce jsou dva šachisté z jedné země. Je to atraktivnější nejen pro diváky v ČEZ Areně či na internetu, ale i pro samotné účastníky. Není to monotónní pohled na hráče ze satelitů bývalého Sovětského svazu.

Prakticky dvě třetiny z prvních patnácti nasazených startovaly na turnaji v rapid šachu. Nemůže tato rychlejší forma královské hry ubírat kvalitu velmistrovskému klání?
Myslím si, že ne. Protože turnaje si hráče nepřetahují. Jsou hráči, kteří startují pouze v rapidu. Naopak ti, co se rozhodli i pro velmistrovský turnaj, testují v rapidu svojí formu. Je pro ně nejlepší přípravou. I když někteří dělají chybu a měli by si před velmistrovským turnajem spíše odpočinout. To si ale musí každý z těch profíků zvážit sám.

Elitní patnáctka

1. Liviu Nisipeanu (Rum.) 2648
2. Robert Hess (USA) 2639
3. Chanda Sandipan (Indie) 2618
4. Dimitrij Kononěnko (Ukr.) 2608
5. Philipp Schlosser (Něm.) 2596
6. Martyn Kravciv (Ukr.) 2582
7. Tamir Nabaty (Izrael) 2582
8. Konstantine Šanava (Gruz.) 2578
9. Jiří Štoček (Česká rep.) 2573
10. Rainer Buhmann (Něm.) 2571
11. Gyula Pap (Maďarsko) 2566
12. Daniil Ličevskij (Rusko) 2563
13. David Arutinijan (Gruzie) 2556
14. G. N. Gopal (Indie) 2550
15. Robert Cvek (ČR) 2549