Zatímco někteří sportovci ještě bojují o účast na olympijských hrách v Londýně, příprava doprovodných týmů už takřka finišuje. Nejinak je na tom i šéflékař české atletické reprezentace Jiří Neumann.

„Absolvuji totální administrativní zátěž," říká majitel zdravotnického zařízení Sportklinik v Dříteči. Sportovní svátek roku se uskuteční od 26. července do 12. srpna.

Už máte všechno nachystané do Londýna?
Předolympijské přípravy jsou v nejvyšším proudu. Momentálně jsem v pozici, kdy už od února dávám dohromady spoustu administrativních údajů. Na starosti to má lékařská komise Českého olympijského výboru v čele s šéflékařem Jaroslavem Větvičkou. V praxi to znamená, že hlavně my lékaři musíme posílat originály či kopie lékařských diplomů, specializačních způsobilostí a dalších podobných osvědčení, po ministerstvu zdravotnicí chceme vydání různých papírů… Řečeno jinými slovy, my de facto žádáme Velkou Británii o pracovní povolení, ač tam nejedeme vydělávat.

To mi přijde dost absurdní, jsou to přece olympijské hry…
Když to řeknu na rovinu, tak pro nás to je totální administrativní zátěž. I sám šéflékař Větvička říkal, že v minulosti tohle nebylo potřeba. Pro nás je to opravdu zátěž neskutečného kalibru. Jen tak v duchu si říkám: Jsme v Unii, a tohle musíme podstupovat. Jedna lékařka dokonce musela dodat i originál oddacího listu, protože lékařský diplom měla ještě na své jméno za svobodna. Podle mě je to naprostý nesmysl, ale „úřední šiml" si to žádá.

Vydělávat tam přece nejedete…
Samozřejmě. Doprovod tam jede ze společensko-prestižních důvodů. Pro nás to není žádná velká finanční zajímavost. Navíc nás neplatí Velká Británie, jen pouze se tam koná olympiáda. My v Londýně přece nebudeme vykonávat svoji soukromou praxi a inkasovat za to v librách. Ale bohužel, litera zákona je taková, tak to musíme absolvovat.

Figuruji ve skupině lidí, kteří by do Londýna měli odcestovat, ale vše teprve bude na začátku července schvalovat Český olympijský výbor. Navíc na letošní olympiádě jsou umožněny takzvaně dělené akreditace. To znamená, že je dán určitý počet lékařů, fyzioterapeutů, masérů, kteří mohou být v dějišti, ale v průběhu olympijských her se mohou prostřídat.
Za sportovce, konkrétně české atlety, také posíláte zprávy o jejich zdravotním stavu, užívaným lékům už vzhledem k dopingovým kontrolám?
Podáme vyjádření o jejich aktuálním zdravotním stavu. To zaprvé. Zadruhé, a to jde mimo nás, sportovec podepisuje smlouvu s Českým olympijským výborem, kde jsou jasně uvedeny body ohledně dopingu, oblečení, sponzorů a podobně. Za porušení jsou samozřejmě určité sankce. Přece jen sportovec cestuje na olympiádu jako reprezentant, vyslanec země a jeho vystupování musí být podle daných pravidel.

Motto organizátorů letní olympiády je – Hry bez dopingu. V lednu byla představena oficiální antidopingová laboratoř, během her v Londýně v ní bude prozkoumáno 6250 vzorků, tedy více, než kdykoliv předtím. Chod střediska bude zajišťovat přes než tisíc lidí včetně 150 vědeckých pracovníků. V čem je ještě laboratoř výjimečná?
Hlavně v rychlosti zpracování vzorků, jinak metody nové nejsou. Laboratoř denně zpracuje až čtyři sta vzorků. A během čtyřiadvaceti hodin bude provedena analýza moči i krve. Už  nebude potřeba nějakých dodatečných analýz prováděné s měsíčním zpožděním.

V atletice v poslední době žádná velká ryba v síti antidopingových komisařů neuvízla. Myslíte si, že by na olympiádě mohl být odhalen některý hvězdný sportovec z užití dopingu?
Přeji si, aby se nic takového nestalo, ale stoprocentně bych za to ruku do ohně nedal.

V minulosti byly podvádějící sportovci vždy o krok napřed před antidopingovými komisaři. Nyní se o žádné převratné novince v oblasti podpůrných látek ani nemluví, že?
Žádná nová metoda dopingu se neobjevila, to je pravda. Nyní dokonce platí zatím nepsané pravidlo, že by se nemělo používat nic, ani v rámci povolených látek, co se aplikuje do žíly, intravenózně.

Takže věříte tomu, že už nebude docházet k situacím jako třeba při cyklistické Tour de France, kde po dojezdu etapy byli závodníci připíchnuti na kapačky   a jejich tělo bylo „napumpováno" energií, byť z povolených látek?
V atletice se takové praktiky nepoužívají. Ve sportu se celkově vyhlašuje nové moratorium – Bez aplikace do žíly. Třeba od 1. ledna 2013 to bude dané i natvrdo, to nevím, zatím je to nepsané pravidlo. V průběhu závodů či utkání by se tímto stylem neměly aplikovat ani vitamíny. To beru, je to dobře. Nesouhlasím s tím však v případě, kdy třeba při maratonu vytrvalec zkolabuje kvůli dehydrataci, má nízký tlak, tam už se musí žíla napíchnout, jde o život. Kdybych u takového případu byl, tak bych se výše uvedeným moratoriem neřídil.

V závěru května ve vašem středisku Sportklinik léčil bolavou achillovku překážkář Petr Svoboda, kvůli tomuto zranění už delší dobu nezávodí. Myslíte si, že halový mistr Evropy z loňského roku stihne splnit limit a pojede do Londýna?
Byl tady, hodně věcí také řešíme po telefonu, termín na splnění limitu už má dost našlapaný. Trápí ho chronický zánět úponu achillovky, dokonce má za sebou operativní zákrok. Nechtěl bych za něho dávat nějaké konkrétní stanovisko, ale podle mě jeho zdravotní stav mu s největší pravděpodobností neumožní splnit limit tak, aby se nominoval na olympiádu. I když, nikdy neříkej nikdy…
Naposledy jsem s ním mluvil ve středu. Je zklamaný, ale na druhou stranu je také motivován tím, že nic nekončí, všechno jde dál. Sám jsem s ním hovořil v tom smyslu, že je potřeba dívat se do budoucnosti. Řekl jsem: Petře, doléči to, zatrénuj a příští rok je halové mistrovství Evropy, kde budeš obhajovat zlatou medaili. Ale jeho zklamání chápu, je to olympiáda.

Opačným případem je oštěpařka Barbora Špotáková, která je ve velké pohodě, ve čtvrtek v závodě Diamantové ligy dokonce zlepšila nejlepší vlastní výkon roku na 68,65 metru…
Barboru Špotákovou jsem viděl minulý týden v Ostravě na Zlaté tretře, je zdravá, je v pohodě. A jsem přesvědčen, že bude házet daleko. Ona to potvrzuje už teď. Podle mě je na olympiádě suverénně největší adept na zlatou medaili.