V letošním ročníku, jehož titulárním sponzorem je firma 
Rieter CZ a opět ho pořádá Agentura Vaněk Agency, se na kurtech V Lukách  objevili hráči 11 zemí.

Stop oběma Čechům

Ve včerejších semifinálových zápasech čeští reprezentanti neuspěli.

Ignatik (2) – Šafránek (3) 3:6, 6:1, 6:1. Po překvapivém  vyřazení nasazené jedničky Staňka je pětadvacetiletý běloruský tenista favoritem celého turnaje. V úvodním setu však měl někdejší vítěz Pardubické juniorky fazónu a o šest let staršího soupeře jasně přehrával. Pak se však situace  vyrovnala a v delších výměnách měl navrch Ignatik, který zamířil do finále za hodinu a 26 minut.

„Na začátku zápasu mně nešel první servis, zato soupeř začal výborně. Ve druhém setu jsem trochu změnil taktiku a začal mu hrát míče více do bekhendu. Dařilo se mně omezit zbytečné chyby a hlavně jsem zlepšil servis," zhodnotil semifinálový zápas Ignatik.

Poražený Šafránek řekl: „V prvním setu jsem soupeře dokázal svou hrou překvapit, hrál jsem agresivně a dařilo se mně výměny ukončovat. Ve druhém setu jsem se začal cítit unavený, přece jen mám za sebou náročný turnajový program, hodně zápasů jsem šel přes tři sety. Výměny se od druhého setu prodloužily a mně se přestalo dařit."

Cias (5) – Kellovský (6) 6:7(5), 6:3, 6:3. O postupu dvaadvacetiletého polského tenisty, který byl v loňském roce v Ústí nad Orlicí finalistou čtyřhry, rozhodl větší počet vítězných míčů. Česká devatenáctiletá naděje jich nakonec zahrála o deset méně (106:96). Hrálo se dvě hodiny a 26 minut – Cias měl za tu dobu 17 brejkbolových šancí a proměnil pět, Kellovský mohl soupeře brejknout osmkrát, ale podařilo se mu to jen dvakrát.

Poražený semifinalista se po utkání svěřil: „Soupeř měl v důležitých chvílích neskutečné štěstí. Do kurtu mu padly hodně těsné míče, což mě trochu zlomilo. V koncovce už mně chyběly fyzické síly. Poslední tři zápasy v turnaji jsem hrál na tři sety a dnes to na mě dolehlo. S vystoupením na 
Rieter Open jsem spokojený, semifinále se počítá. Škoda čtvrteční těsné porážky ve čtyřhře. Pokud budou moje výkony takhle pokračovat, budu se sezonou spokojený."

Překvapiví vítězové

V semifinále čtyřhry překvapivě vyklidily pole oba nejvýše nasazené páry. V českém souboji byli úspěšnější Doležal, Šafránek (4), kteří porazili za necelou hodinu nejvýše nasazené Jebavého se Salabou 6:4. 6:2.

Bělorusko-česká dvojice Ignatik – Kellovský (2) prohrála za hodinu a 31 minut s duem Kekerčeni, Pichler (Ukr., Rak.-3) 5:7, 6:4, 8:10.

Finálový zápas rozhodl opět super-tiebreak,  
za hodinu a 21 minut 
uspělo české duo Doležal, Šafránek, které porazilo ukrajinsko-rakouský pár Kekerčeni, Pichler 7:5, 1:6, 10:6. Vítězové si rozdělili 620 dolarů.   (fr, vvm)