Jak svět přichází o talenty? O tom by mohla vyprávět rychlobruslařka Karolína Erbanová. Česká reprezentantka, kterou zdobí mimo jiné bronz z pětistovky na olympiádě v Pchjongčchangu či zlato z mistrovství Evropy 2017, se v pondělí nečekaně rozhodla ukončit profesionální kariéru. „Pokračovat jako doteď? To mi přijde lidsky nedobré,“ uvedla ve facebookovém příspěvku, v němž píše také o "lživých podpásovkách", které jí činil trenér Petr Novák.

Rodačka z Vrchlabí údajně z profesionálního sportu odstupuje především kvůli němu. Když se v květnu domluvila na přípravě s polským týmem sprinterů, dočkala se akorát negativních reakcí – a to byla poslední kapka. „Petr Novák zpochybnil v médiích úroveň polského týmu a kvality jeho trenéra. Také vyjádřil názor, že jsem pomalá. Dále dodal, že jsem o svém nástupu do tohoto týmu nedostatečně informovala. Tuto lživou podpásovku jsem inkasovala ve vrcholné fázi předsezónní přípravy,“ popisuje Erbanová.

Jak sama dodává, něco podobného se neudálo poprvé. „Přesně touto dobou si mohli zájemci negativní vyjádření Petra Nováka o mém charakteru a mém zahraničním týmu v novinách přečíst už několikátý rok. A já si mohla vychutnat to ticho, které vydávali všichni, kdo mě mohli a měli podpořit, protože můj příběh celé roky znají. Letos už říkám dost,“ říká olympionička.

Karolína Erbanová
OBRAZEM: Erbanová doletěla pro sedmé místo, slaví famózní Ten Morsová

Pokračovat v rychlobruslení prý byla připravena stále, musela by však učinit zásadní rozhodnutí. „Abych to mohla dělat, mám dvě možnosti. Zaprvé: pokračovat tak jako doteď. To mi přijde lidsky nedobré. Zadruhé: stát se občanem jiné země a bruslit za ni. To mi nevyhovuje. Snažím se žít tak, abych mohla být hrdá na to, co dělám,“ odmítá česká reprezentantka razantní změnu.

I kvůli tomu se tak rozhodla pro třetí, pro český sport nikterak příjemnou variantu. „Přestanu se toho všeho účastnit. Děkuji své rodině, přátelům a všem, kteří mě po mé bruslařské cestě doprovázeli,“ vzkazuje Erbanová, která v příspěvku rovněž konkrétně děkuje svým partnerům, kolegům i finskému kouči Tuomasi Nieminenovi.

Téměř 170 centimetrů vysoká rychlobruslařka údajně záležitost považuje za ukončenou. „Víc se k celé záležitosti vyjadřovat nebudu a děkuji všem, že to budou respektovat,“ dodává na závěr svého statusu.

Bronzová olympijská medailistka Karolína Erbanová na snímku s maminkou Simonou. V den úspěšného závodu spolu na dálku sledovaly hokejový zápas našich se Švýcarskem.
Šťastná Erbanová. Trénovala i na obecním úřadě

V rozsáhlém vyjádření mimo zmíněné popisuje také složité podmínky k trénování v Nizozemí, kde se přestěhovala v roce 2014. Tehdejší Novákovy komentáře, která se prý přenesly i do osobní roviny, ji prý dlouho trápily. „Můj odchod z českého týmu vyvolal nicméně silnou negativní reakci reprezentačního trenéra Petra Nováka i Českého svazu rychlobruslení. Bohužel se přenesla, přes mé úspěchy nebo právě kvůli nim, do osobní roviny,“ poukázala Erbanová, která se rychlobruslení začala věnovat v roce 2006. Právě tehdy si ji pod křídla vzal trenér Petr Novák a připravovala se společně s Martinou Sáblíkovou. Spolupráce vydržela osm let.

„Byla jsem terčem série osobních útoků, líčená přátelům, sportovním partnerům i médiím jako zrádkyně, nevděčnice a někdo, komu není „česká cesta“ dost dobrá. Tento nepravdivý obraz mě trápil celé roky,“ popisuje reakce po svém odchodu do Nizozemska.

Díkuvzdání Karolíně Erbanové
Erbanová slavila bronz. Točila pivo a dávala rozhovory

Jaké budou její další, posportovní kroky, to v příspěvku neuvedla. Celé její porhlášení v nezkrácené podobě si přečtěte zde:

Karolína Erbanová - TK na Letišti Václava Havla.
Trenér Novák vyjádřil názor, že jsem pomalá, píše Erbanová