Necelý měsíc. To je doba, která zbývá do zahájení evropského šampionátu basketbalistek. Ten se uskuteční v Lotyšsku a Srbsku. České dlouhánky vyhrály svoji kvalifikační skupinu a los je nasměroval do pobaltské země. Tam se postupně střetnou s Francii, Švédskem a Černou Horou.

ZAŽÍT SI NOVÉ VĚCI

Lvice mají v plánu odčinit nevydařený domácí Eurobasketbal 2017, kdy skončily už v základní skupině. Situaci jim ale komplikují zranění klíčových hráček.

Češky spolu trénují už od poloviny května. I když bylo úvodní soustředění zaměřeno na regeneraci a rekondici, zvládly už spolykat pár basketbalových tréninkových jednotek. Na začátek herní přípravy trénovaly především v Trutnově a před odletem do Slovinska i v Praze.

„Zkoušeli jsme nějaké herní varianty. Zatím v krátkých úsecích. O celém zápase se nedá mluvit. Naše hra je tak kostrbatá. Zlepšuje se to ale trénink od tréninku. První zápasy využijeme na zažití nových věcí, které jsme secvičovali a aby se nové hráčky sehrály,“ určil turnajový cíl trenér Štefan Svitek.

BEZ ZRANĚNÝCH OPOR

Česká sestava však zdaleka nepřipomíná tu nejsilnější možnou. Na začátku přípravy přidělávají trenérovi vrásky na čele zdravotní trable .

 Kromě již dopředu avizované Petry Záplatové nemůže pro ME počítat ani s Julií Reisingerovou, která je po operaci kolena. Aby toho nebylo málo, pro slovinský turnaj chybí i kapitánka Kateřina Elhotová. Své zranění z finálové série ŽBL ještě nedoléčila Alena Hanušová. A Kia Vaughnová se k týmu má připojit až později.

 „Šanci tak dostanou další hráčky. Pro ně je to dobrá příležitost, aby se ukázaly,“ nachází plus v lehce složité situaci slovenský stratég.

 Tato slova by se měly vzít za své hráčky z východočeských klubů: Pamela – Therese Effangová, Klára Vojtíková a Kateřina Kozumplíková. Blízko k této lokalitě má také Renáta Březinová.

 Po návratu se Lvice střetnou v domácím dvojzápase s Portugalskem a pak pořádají turnaj. Nastoupí proti Lotyšsku, Maďarsku a Bosně.

Lvice hrají už dnes…

Lvice hrají už dnesZdroj: ČBF

Do Slovinska…

Turnajový rozpis

Chorvatsko – Česká republika(dnes, 19.00)

Slovinsko – Česká republika (pátek, 20.00)

Sestava

Beáta Adamcová (BK Žabiny Brno), Lenka Bartáková (KP Brno), Renáta Březinová (Toruň, Pol.), Pamela – Therese Effangová, (Sokol Nilfisk Hradec Králové), Karolína Elhotová, (ZVVZ USK Praha), Romana Hejdová (Landes, Fra.), Kateřina Kozumplíková (BK Loko Trutnov), Tereza Krakovičová (DSK Basketball Nymburk KV), Renata Pudláková (Keltern, Něm.), Kamila Štěpánová (Bretagne, Fra.), Klára Vojtíková (Hradec Králové), Veronika Voráčková (University, (USA), Tereza Vyoralová (USK Praha)