Hradecká trenérka Romana Ptáčková se však na to nedívá.

„Absolutně mě nezajímá, jakou bilanci se soupeřem máme. Teď se vše maže a jde o všechno," říká. Série o bronz se hraje na tři vítězná utkání. V sobotu a v neděli se v Brně hrají úvodní dva duely. Do Hradce série zavítá v úterý a případně i ve středu, v obou případech se začátkem v 18.30 hodin v hale na Eliščině nábřeží.

Jak s odstupem několika dní hodnotíte vystoupení svého týmu v semifinálové sérii proti USK Praha (0:3 na zápasy)?
Byla jsem tak z devadesáti procent spokojená. Splnila se nějaká naše očekávání a byla to kvalitní příprava na vrchol sezony v podobě série o bronzové medaile s Valosunem.

Série o bronz startuje v sobotu v Brně. Jak jste vnímala dohady o možném začátku série již ve středu?
Bylo to velké napětí a nejistota. V sobotu na Folimance nám řekl jeden z šéfů Asociace ženských ligových klubů, že platí původní termínová listina, tedy víkendový start série. Pak na velikonoční pondělí přijde panu Volejníkovi SMS, že začínáme ve středu. To jsem brala skutečně jako „velice dobrý vtip".

Můžete nějak přiblížit, jaké komplikace by to pro váš tým znamenalo?
Měly bychom pouze jednu tréninkovou jednotku v celé přípravě, neboť holky dostaly víkendové volno. Pro nás je to vrchol celé sezony a proto mi přišlo nedůstojné, co se kolem termínů odehrálo. Jsem ráda, že to nakonec dopadlo podle původního plánu a můžeme se v klidu připravit na těžkou sérii s Valosunem.

V letošní sezoně jste Valosunu podlehly ve všech čtyřech zápasech. Co to může znamenat pro sérii?
Absolutně mě nezajímá, jakou bilanci se soupeřem máme. Teď se vše maže a jde o všechno. To platí jak pro nás, tak pro Valosun. Nyní se bude sahat do rezerv, sahat do nich bude jistě i soupeř. Tahle série bude o fyzické připravenosti a psychické odolnosti.

Co říct na adresu Valosunu?
Je to velice dobře bránící tým. Má dostatečný počet fyzicky dobře vybavených a tvrdě hrajících hráček. To nám dělalo v sezoně problémy a musíme se s tím vypořádat. Velkou sílu mají pod košem, kde Lenka Šípová kraluje vymezenému území a Američanka Spragueová je velice chytrá hráčka. Právě pod košem to budeme mít s Valosunem asi nejsložitější.

Právě Američanku Spragueovou se vám letos nepodařilo ani jednou eliminovat. Jak tedy na ni?
To je složité. Ona je vysoká a navíc výborně čte hru. Dokáže se prosadit i ze střední vzdálenosti. Je nám jasné, že nějaké body dá, ale my se musíme vyvarovat toho, aby se to neblížilo těm dvaceti, které nám dala ve vzájemných zápasech.

Důležitou hráčkou Valosunu je jistě rozehrávačka Kateřina Sedláková. Typologicky je hodně odlišná od jiných rozehrávaček. Je potřeba ji bránit jinak?
Samozřejmě víme, že ona není střelkyně z tříbodové vzdálenosti. Odvádí vyloženě černou práci pro tým. Má snad nejvyšší počet doskoků, výborně brání a vyhledává osobní souboje. Je to jiný typ rozehrávačky a na tom je celá jejich hra postavená. Samozřejmě se na to připravujeme.

Valosun Brno ovšem jistě není jen o těchto třech hráčkách. Kdo další si zaslouží pozornost?
Pozornost si zaslouží všechny hráčky. V sérii se Slavií se mi v nejlepší formě zdála další Američanka Connersová. Beata Adamcová je svým stylem podobná Sedlákové, také vše dává pro tým. Dobrou střelkyní je Eva Mrhálková. My se ale chceme připravit na Valosun jako takový, na jeho hru. Musíme mít kompaktní týmovou obranu, to je jediná cesta k úspěchu v těžkém boji, který tato série přinese.

Série se hraje systémem 2 – 2 – 1, tedy jinak než se hrálo v dosavadním play off. Bude důležité vyhrát jeden zápas v Brně?
Trochu nerozumím tomu, proč se nehraje stejným systémem jako doteď, ale je to pro oba týmy stejné. Nechci to stavět tak, že musíme vyhrát jeden zápas v Brně. My chceme vyhrát každý zápas, do kterého nastoupíme.

Série se může protáhnout do pěti zápasů. Je váš celek připraven na dlouhý boj?
Připravené jsme, ale uvědomujeme si, že Valosun má širší kádr takový vyrovnanější. V případě delší série to však nemusí být jeho výhoda.

Šíři vašeho kádru jistě ovlivní i stav kotníku rozehrávačky Dariny Mišurové. Jak probíhá léčba?
Darče sice kotník nenatekl, ale je to hodně bolestivé. Nebyl to těžký výron a tak věřím, že se co nejdříve zapojí do tréninku a stihne se na víkend připravit.

Jednou z alternací na rozehrávku je Gabriela Andělová, kterou však čeká ve stejném termínu mistrovství republiky juniorek, rovněž v Brně a také pod vaším vedením. Jak skloubit tento náročný program?
Co se mě týče, tak je to druhá kolej, po které jedu. Samozřejmě i tam chci uspět. Uvidíme, jak to časově vyjde a co budu schopná absolvovat. Prioritou je samozřejmě boj o bronz v ŽBL. Co se týká Gábiny, tak tu jednoznačně bude zajímat pouze juniorské MČR. Do domácích odvet s ní už v každém případě budeme počítat.

S čím tedy budete spokojená v neděli večer při odjezdu z Brna, s ohledem na obě kategorie?
Tady na to bych nerada odpovídala, necháme to osudu (směje se).   (lun, pt)