Cyklisté královéhradecké stáje Whirlpool Author mají úspěšně za sebou soustředění v Chorvatsku, kde část týmu absolvovala i první závody Europe Tour.

Tím prvním byl GP Izola UCI 1.2, na který se jezdci cestou do chorvatské Poreče zastavili ve slovinské Izole. V závodě umístěném do okruhů byl nejlépe klasifikován na dvacátém místě Jiří Polnický.

Poté již přišly na řadu tradiční chorvatské závody Poreč Trophy a Istrian Spring Trophy. Oba závody byly zaplněny do posledního místa a Whirlpool Author mohl postavit na start vždy pouze čtyři závodníky.

Poreč Trophy UCI 1.2 nepřinesla nic překvapivého a tak na peloton čekal hromadný spurt. V něm byl z týmu nejlépe klasifikován opět Jiří Polnický, když tentokrát skončil na jednadvacáté příčce. Závod vyhrál Slovinec Marko Kump z týmu Adria Mobil.

Třetím představením byl etapový závod Istrian Spring Trophy UCI 2.2. Ten začal nejprve krátkým dvoukilometrovým prologem, kde závodníky od sebe dělily setiny vteřin. Druhý den přinesl regulérní etapu, která končila závěrečným stoupáním, které poprvé prověřilo peloton. Výborně se uvedl Jiří Polnický, který skončil se šestnáctisekundovou ztrátou na šesté místě.

Druhá etapa měla ještě více kopcovitý profil a končila na dlážděném stoupání v městečku Motovun. I zde se peloton nadělil do skupinek a Jiři Polnický byl opět nejlépe hodnoceným Čechem na sedmnáctém místě, což v tu chvíli znamenalo průběžné čtrnácté místo. To si udržel i po poslední rovinaté etapě, v níž kompletní startovní pole spurtovalo v městě Umag do cíle.

Další hradečtí jezdci v celkovém pořadí tohoto etapového podniku: 53. Tomáš Bucháček, 72. Martin Hunal, 121. Tomáš Kalojíros.   (wa, pt)