Ten první, trutnovský JAKO Cup 2009, sokolky odehrály o víkendu a obsadily na něm sedmé místo. „Byli tam výborní soupeři ze zahraničí. Je lepší hrát takovéto turnaje než proti českým družstvům,“ sdělil Miroslav Volejník.

V základní skupině C narazil Hradec Králové na Kursk, což byl vítěz posledních dvou ročníků, a Györ. Oba zápasy sehrál v pátek. „Mrzí mě porážka od Maďarek. Do stavu 49:49 jsme se drželi, a najednou to bylo o dvacet. Ale asi to bylo zapříčiněné i tím, že jsem se sestavou dost míchal,“ uvedl Volejník k utkání, které skončilo v neprospěch sokolek 61:86. Porážku ještě těžšího kalibru družstvo muselo skousnout od Rusek. „V minulosti jsme s nimi hráli do deseti bodů, chtěli jsme to zopakovat. Kursk je však opravdu silný tým,“ poznamenal k výsledku 67:96.

Sokolky ve skupině C skončily třetí a v zápasech o umístění je čekaly boje ve skupině o 7. – 9. místo. Soupeři? Ružomberok a Arad. Hradec nejdřív v sobotu večer vyzval slovenský tým. „Perfektní výkon. S naší hrou jsem byl velmi spokojený,“ rozplýval se Volejník po vítězství 81:60. Naopak nedělní porážka od Rumunek 68:79 v něm zanechala zcela opačné dojmy. „Pro mě to bylo velké zklamání. Hlavně z přístupu v první čtvrtině, kdy jsme dostali třicet bodů a nasazení nebylo takové, jaké bych si představoval. Je to škoda a zase to byla zkušenost, že když družstvo pochválím, druhý zápas hraje zase úplně obráceně,“ dodal.

K druhé mezinárodní konfrontaci odjíždějí královéhradecké basketbalistky ve čtvrtek do Polska na turnaj O pohár prezidenta CCC Polkowice. Změří tam síly s euroligovými Košicemi a dvěma účastníky Poháru FIBA, Dynamem Moskva a domácím výběrem. „Znovu to pro nás budou užitečné zápasy. Těšíme se. V Polkowicích je pěkná hala a výborné basketbalové prostředí,“ lebedí si Volejník. Do Polska s týmem odcestuje také Eva Němcová, která v Trutnově kvůli zranění nestartovala. „V úterý začala s tréninkem. Můžeme si zkusit nové věci. Jedeme kompletní.“ (bog, kp)