„Poté, co teplota konečně spadla dolů, máme v provozu všech dvanáct sněhových děl. Začali jsme v neděli ve čtyři ráno a věříme, že tratě připravit stihneme," informoval Deník Jaroslav Křístek, ředitel Skiinterkriteria.

Technický sníh nejdříve pokryje červenou a modrou sjezdovku, pak přijde na řadu černá. „Při příznivém mrazivém počasí bychom rádi kvalitně zasněžili alespoň dvě tratě. Je ale obtížné vše odhadovat v této chvíli, předpovědi počasí se mění ze dne na den, ale k zasněžování využijeme každé příležitosti," slíbil Jaroslav Křístek.

Při řešení nepříjemné situace připadá v úvahu několik variant. Pokud se podaří připravit kvalitní podklad pro tradiční místo závodů – černou sjezdovku, vše se odehraje zde. Pokud ne, mohla by se využít i červená sjezdovka, která má rovněž homologaci FIS a jely by se zde dva obří slalomy všech čtyř kategorií. To by však s sebou přineslo zvýšené úsilí pořadatelů, rozhodčích i techniků, protože by se potřebné zázemí muselo přesunout ze stávajících a tradičních pozic pod slalomovým svahem Zakletého. Při částečném zasněžení by se mohl využít spodek černé sjezdovky třeba pro dva slalomy. Ve hře však je i zrušení letošního ročníku, což se v dosavadní historii stalo třikrát – v letech 1990, 1993 a 2007.

„Pokud bychom závodili na červené sjezdovce, museli by všichni závodníci použít pro dopravu na start čtyřsedačkovou lanovku, která je ale delší, vše trvá déle a museli bychom proto přepracovat časový plán závodu s vědomím toho, že se po patnácté hodině zhoršuje viditelnost," přidal další komplikaci Jaroslav Křístek, který o osudu 52. ročníku Skiinterkriteria rozhodne spolu s velitelem tratě, vedoucím střediska a sportovním ředitelem Ski klubu tento pátek.   (fr)