„Vyhrát Velkou pardubickou si přeje každý překážkový žokej v Česku. Když se vám to podaří, tak je to neuvěřitelný pocit. Mně se to povedlo na nějaký třetí pokus, je to úžasné,“ vrací se do října loňského roku.

Sám navíc poznal, jak je Velká pardubická sledovaným dostihem. Přiznává, že mu triumf i trochu změnil život. „Vítěze si lidé pamatují. Navíc v takových podmínkách jako loni, to utkvěje více lidem v paměti. Je to hezké, když o vás lidé mají zájem. Snažím se vyhrávat co nejvíce dostihů, ale Velká pardubická je u nás obrovský fenomén,“ zdůrazňuje Kratochvíl.

Ruka potřebuje klid

Na vítězné pocity chtěl navázat i ve 128. ročníku Velké pardubické. Události ovšem nabraly jiný spád. Zhruba týden před dostihem se definitivně rozhodlo, že Kratochvíl obhajovat loňský triumf nebude. Může za to úraz ze zářijového mítinku.

„Zlomil jsem si pažní kost v krčku, následně jsem byl transportován do plzeňské nemocnice. Tam mi po podrobnějších vyšetřeních diagnostikovali praskliny v pažním kloubu, tak jsem byl operován. Byly tam vloženy čtyři šrouby a ještě hřeb do pažní kosti,“ popisuje sedmadvacetiletý žokej, co se mu po pádu v jednom rámcovém dostihu při čtvrté kvalifikaci stalo.

I přesto byl plný elánu a věřil, že se na start dostihu stihne připravit. „Léčení a rekonvalescence je ovšem trochu delší. Hybnost ruky je ještě moc omezená. Kvůli tomu jsem se rozhodl, že nebudu startovat v letošní Velké pardubické. Už nemá cenu na to tlačit, nechám to v klidu zahojit, abych byl stoprocentně připravený,“ uvedl.

Nahradí ho Váňův syn

V sedle loňského vítěze nahradí Kratochvíla jiný člen týmu Josefa Váni, a to je ho syn Josef Váňa mladší. Podle Kratochvíla se šance na obhajobu nijak nemění. „No Time To Lose je výborný kůň, má dobrou formu, na podzim stoupá. Josef Váňa je zase jeden z našich nejlepších žokejů. Budu jim držet palce, aby je potkalo dostihové štěstí a Pepa prolomil smůlu ve Velké a vyhrál,“ prohlásil žokej, jenž sám uvažuje nad tím, jak nedělní dostih co nejlépe zvládnout. „Šije to se mnou už teď. Přemýšlím, jak by dostih mohl probíhat. Závodění je ve mně, ale dohodli jsme s panem doktorem Tomanem, že tomu dáme čas. Ruka je důležitá. Snažil se mi vysvětlit, že je mi teprve sedmadvacet a mám vše před sebou. Není nutné riskovat další pád a větší zranění. Musel jsem uznat, že stav není takový, abych mohl závodit,“ konstatoval Kratochvíl.

V roli favorita

Na startu dvacítka koní a mezi nimi řada adeptů na vítězství. „Okruh spolufavoritů je celkem velký. A že je No Time To Lose favorit? Tak to mělo být. Myslím, že letos tomu i výsledky napovídaly, poslední kvalifikaci vyhrál. Byla to nejrychlejší kvalifikace, ukázal svůj finiš. Myslím si, že kilometr navíc je pro něj ideální,“ řekl loňský vítěz.

„Proti loňsku bude pevnější dráha, ale proti kvalifikaci zase měkčí. To by mělo sedět všem, tak uvidíme. Je tam pět nebo šest koní, kteří mohou vyhrát. Uvidíme v neděli,“ předpokládá.

Zvláštností je fakt, že se na start chystá hned osm žokejů ze zahraničí. „Je u nás málo překážkových žokejů. Někteří trenéři radši sáhnou po zkušenějším žokejovi ze zahraničí. To může být i riziko, čeští kluci to tady dobře znají,“ upozorňuje.

Jako televizní expert?

Žokej Kratochvíl se možná o víkendu představí v Pardubicích v nové roli. „Určitě budu v pozici diváka. Pak se rýsuje možná spolupráce s Českou televizí, pro kterou bych mohl dělat experta. Doufám, že to vyjde a bude to pro mě odlehčení dne. Přeji si hlavně, aby to naši koně zvládli. Budu jim držet palce,“ těší se.

Jako znalec pardubické dráhy může udílet rady, na co dát nejvíce pozor. Co třeba známý Taxisův příkop? „Taxis už není taková hrozba, protože koně jsou ještě na začátku plni sil. Samozřejmě se tam stávají chyby, ale to i na jiných překážkách. Nemyslím si, že by Velká pardubická byla jen o Taxisu,“ uvedl.

Kde tedy hrozí další nebezpečí? „Šestka se musí najet korektně, protože tam hrozí karamboly. Když upadne jeden, tak se přidají další. A pak samozřejmě poslední překážky. Po pěti a šesti kilometrech vás čeká velký anglický skok a Havlův skok, to jsou nejtěžší překážky,“ poznamenal Kratochvíl. Kdo si s nástrahami poradí v neděli nejlépe?

Ilustrační foto
Velká pardubická bez Kratochvíla. Kdo v neděli vyhraje?

Žokej Jan Kratochvíl
Sedmadvacetiletý rodák z Rudy u Rakovníka už překročil hranici stovky vyhraných překážkových dostihů. Člen týmu legendárního Josefa Váni vyhrál loni 127. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, o rok dříve získal jako teprve druhý český jezdec triumf v Gran Premiu v italském Meranu. Co mu říká bilance „šéfa“ Váni v podobě osmi vítězství ve Velké pardubické? „Na rekordy nemyslím. Jdu na každý dostih s tím, že chci vyhrát. Neberu to tak, že bych chtěl překonat pana Váňu. Život žokeje běží tak rychle, že na něco podobného nemyslí asi nikdo,“ říká Kratochvíl.