Na konci listopadu se v jednacím sále královéhradeckého krajského úřadu konala historicky první konference Tělovýchova a sport v Královéhradeckém kraji. Jejím cílem bylo bylo setkání zástupců sportovních svazů, tělovýchovných jednot, sportovních klubů, regionálních sdružení a neziskových organizací působících ve sportu se zástupci Královéhradeckého kraje, obcí a měst.

Na akci, které se zúčastnila řada osobností společenského a sportovního života, zaznělo spoustu příspěvků týkajících se problematiky financování sportu. Zde jsou názory několika přednášejících:

Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje, ve svém vystoupení zdůraznil, že sport je rozhodně důležitý prvek hodnotového žebříčku, a proto je třeba mu věnovat patřičnou pozornost. Podpora sportovní činnosti však není v přímé odpovědnosti kraje a tomu, že musí odpovídat i přístup k finanční podpoře sportu. I přesto krajský úřad počítá s granty na podporu sportu, se zabezpečením účasti na olympiádě dětí a mládeže a s vyhodnocením nejlepších sportovců kraje.

Jan Boháč
, generální sekretář VV ČSTV Praha a viceprezident Evropské nevládní sportovní organizace ENGSO, se ve svém proslovu zabýval současnou situací v tělovýchově a sportu. Uvedl, že dle výsledků na velkých mezinárodních akcích se zdá, že Česká republika je výše, než kam by patřila podle své velikosti, a že má i poměrně hustou síť sportovišť. Ta jsou však často zastaralá, ne vždy odpovídající kvality, a ne vždy dostatečně udržovaná. Výjimečné u nás je i to, kolik sportovišť patří sportovním organizacím, když v Evropě je obvyklé, že majitelem jsou převážně obce a města. Za nedostatek označil to, že neexistuje státní koncepce sportu, respektive, že žádná zatím nebyla oficiálně schválena, a že jednotlivé kraje nemají jednotný funkční systém a vycházejí jen z určitých zvyklostí.

Jan Sobotka
, starosta Vrchlabí, uvedl své vystoupení realistickým hodnocením úspěchů vrcholového sportu, které nepovažuje za důsledek dobře organizované sportovní činnosti, ale za důsledek cílevědomé činnosti jednotlivých sportovců, mnohdy ovlivněný i energickými a ekonomicky silnými rodiči. Je nutné zvýšit příspěvky na sportování mládeže, protože řada sportů je finančně značně náročná a tak se jimi zabývají jen ty děti, jejichž rodiče na to mají. Ve Vrchlabí se proto již patnáct let snaží o cílevědomou a trvalou podporu sportovní činnosti, na kterou vyčleňují z rozpočtu města pravidelně kolem pěti procent.

Jiří Pekař
, předseda Královéhradeckého KS ČSTV, poukázal na výsledky průzkumu společnosti SANEP na téma Sport v České republice. Z nich vyplývá, že podpora sportu v České republice je považována spíše za nedostatečnou, a to ať jde o samotné peníze, nebo třeba o zvýšení počtu hodin tělesné výchovy na školách. podle průzkumu je Česká republika v Evropě dle výše podpory sportu až třetí od konce, méně podporují sport jen Malta a Bulharsko.

Václav Shejbal
, předseda Pardubického KS ČSTV, se kriticky vyjádřil k tomu, že nedostatečné financování sportu je spojováno jen s problémy kolem haly Sazky. Sport by měl podporovat stát a měl by podporovat spíše sportování mládeže, než někdy přehnaně reprezentace. (jp, jt)