Titulární sponzorem je společnost Rieter CZ, která se zabývá vývojem a výrobou textilních strojů a je součástí koncernu Rieter se sídlem ve švýcarském Winterthuru.

O body do žebříčku ATP se v hlavní soutěži  utká 
32 hráčů, dvojnásobný počet čeká zítra kvalifikace 
o osm volných míst. Vítěz dvouhry získá šek na 1440 dolarů, poražený finalista na 848 dolarů, vítězný deblový pár si rozdělí 620 dolarů.

Na kurtech bychom měli vidět dva vítěze Rieter Cupu, který se v Ústí nad Orlicí hrál dvacet let a osmnáctkrát byl mistrovstvím republiky – Jaroslava Pospíšila (2009) a Jana Mertla (2013), měli by zde hrát i dva vítězové Pardubické juniorky Jan Šátral (2008) a Václav Šafránek (2012).

„Nezapomínáme ani na doprovodný program. Opět se bude hrát turnaj sponzorů a zaměstnanců společnosti Rieter CZ, máme připravenou party pro hráče, účastníky i hosty čeká  přijetí u starosty města Ústí nad Orlicí Petra Hájka. Patronem našeho turnaje je lanškrounský farář a známý sportovní nadšenec Zbygniew Czendlik," informoval pořadatel a ředitel turnaje Vladimír Vaněk.

Na kurtech TK Ústí nad Orlicí začíná hrací pořad každý den v 10 hodin, ve čtvrtek 7. července jsou na pořadu čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry, v pátek 8. července semifinále dvouhry a finále čtyřhry. A Rieter Open 2016 bude zakončen sobotním finálovým zápasem.

Jaromír Fridrich