V sobotu 22. září ve 12 hodin odstartuje v Hradci Králové pátý díl seriálu běžeckých závodů pro veřejnost RunTour České pojišťovny. Pořadatelé, kteří připravili trasy na 5 a 10 kilometrů, očekávají, že do závodu se startem a cílem na náměstí Svobody vyběhne na atraktivní trať pět stovek běžců. Součástí programu jsou i dětské závody, do nichž se mohou žáci základních škol zapojit zcela zdarma.

Atraktivní trasa závodu povede Labskou Kotlinou, přes řeku Orlici, most Hučák a Jiráskovy sady. Kompletní zázemí běhu se bude nacházet na náměstí Svobody. Závodníci si zde mohou vyzvednout svá startovní čísla v sobotu před závodem a zároveň se ještě na poslední chvíli i přihlásit. Mnohem výhodnější je však včasná registrace na www.run-tour.cz za zvýhodněnou cenu 300 Kč v případě závodu na 10 km a 200 Kč u poloviční distance.

Na startu se vedle české běžecké špičky představí i zajímavé osobnosti – po běžcích na lyžích Dušanu Kožíškovi a Jiřím Magálovi či profesionálním boxerovi Lukáši Konečném při předchozích akcích tentokrát vyrazí na trať olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda. Už tradičně nebudou chybět ani herecké hvězdy televizního seriálu Cesty domů.

„Chci se jen tak proběhnout, běžet s rezervou a úsměvem na rtech, užít si závod s ostatními hobíky bez toho, abych se díval na hodinky a kontroloval si čas. Líbí se mi masové běhy, fandím jim, i proto rád do Hradce přijedu," říká David Svoboda.

V rámci doprovodného programu je připravena autogramiáda sportovců ASC Dukla, střelba z laserových pistolí a veslařský trenažér. Návštěvníci si zároveň budou moci vyzkoušet kreslení karikatur nebo profesionální přístroj, který na základě diagnostiky došlapu umí doporučit vhodnou běžeckou obuv.

Seriál RunTour České pojišťovny, který loni odstartoval pilotním dílem v Plzni, se pro rok 2012 výrazně rozrostl, konkrétně na šest závodů po celé České republice (Brno, Liberec, Olomouc, Hradec Králové, České Budějovice a Plzeň). Pořadatelé navíc jako bonus po skončení seriálu zařadili dodatečný závod v Praze v parku Ladronka.

Součástí je i propojení s charitativními projekty. Za každého účastníka putuje 50 korun na dobročinné účely.