Je to poděkování za podporu. České basketbalistky uzavřely vystoupení na evropském šampionátu v Hradci Králové výhrou 67:63 nad supersilným Španělskem.

„Podali jsme výborný výkon. Byl to super zápas,“ lebedila si Tereza Vyoralová.

Češky opět nezačaly dobře, jenže na konci první čtvrtiny přišel zlom, rozlet týmu, kterému velela Kia Vaughnová. Pivotka nastřílela osm z úvodních devatenácti domácích bodů a hlavně ona měla zásluhu na tom, že se svěřenkyně kouče Ivana Beneše dotáhly ve skóre na Španělky.

„Sice je z obou stran ve hře hodně chyb a je to takové uvolněné, nicméně náš výkon je dobrý a favoritovi jsme rovnocenným soupeřem,“ chválila družstvo Petra Záplatová.

Domácí hráčky se vybičovaly k velmi sympatickému výkonu i přes fakt, že jim v zápase vlastně o nic nešlo. V základní skupině totiž prohrály první dva duely, a tak už před střetem se stříbrnými olympijským medailistkami bylo jasné, že skončí ve skupině poslední a nepostoupí do úterního předkola play off.

„Bylo složité se namotivovat, ale myslím, že jsme se s vědomím toho, že už nemůžeme postoupit, vyrovnaly dobře,“ upozornila Vyoralová.

Čtvrtá část začala španělským náporem, ziskem čtyřbodového náskoku. Jenže Češky se nepoložily a aspiranta na medaili trápily.

„Výkonem jsme chtěli poděkovat divákům, kteří nám tady v Hradci Králové vytvářeli po celou dobu opravdu skvělou kulisu,“ řekla Záplatová.

Poslední minuta se táhla, Češky držely dvoubodové vedení. Jejich vítězství nakonec potvrdila z trestných hodů Karolína Elhotová.

Výhra však nic nezměnila na tom, že reprezentace na turnaji neuspěla.

Česko - Španělsko 67:63

Fakta – nejvíce bodů: Vaughnová 18, Kateřina Elhotová 17, Karolína Elhotová 10, Záplatová a Hanušová po 7 – Lyttleová 17, Torrensová 13, Nichollsová 10. Fauly: 22:18. Trojky: 5:4. Trestné hody: 6/4 – 20/11. Doskoky: 32:38. Diváci: 3666.

Moment zápasu

Blok Hanušové: Česká křídelnice famózně zastavila čistým blokem únik jedné ze Španělek - a to pětadvacet vteřin před koncem, kdy Češky vedly o dva body. Že nešlo o faul, potvrdil i videorozhodčí.