Loňský nejúspěšnější český profesionální cyklistický tým Whirlpool Author se v uplynulém týdnu sešel v Hradci Králové, aby v nové sestavě zahájil přípravu na závody v roce 2016. Do své třiadvacáté sezony v evropském pelotonu vstoupí Whirlpool Author opět jako UCI continental team, nicméně jeho soupiska projde výraznou obměnou a rozšíří se o jednoho závodníka.

Nejvýraznějšími tvářemi, které opouští tým, jsou Jiří Polnický a Pawel Cieslik. Oběma se povedlo zařadit se k nemalé skupině závodníků, kteří z královéhradecké stáje zamířili do vyšších pater světové cyklistiky.

Sportovní ředitel stáje Vladimír Vávra a trenér Otakar Fiala v roce 2016 přivedou do týmu hned šest nových jezdců, kteří budou mít nelehký úkol v podobě potvrzení týmových výsledků úspěšné sezony 2015. V sestavě Whirlpool Author zůstávají Tomáš Bucháček, Alois Kaňkovský, Martin Hunal, Pavel Camrda a Jan Kovář. Tým nově posílí dva závodníci kategorie Elite a čtyři jezdci patřící do kategorie U23.

Nově příchozí: Bartosz Warchol ze Cycling Academy Teamu, Vojtěch Hačecký z Dukly Praha, Michael Kurkle z TJ Favorit Brno, Michal Brázda, Jakub Kleveta a Jiří Šorm z Mapei Cyklo Kaňkovský.

„Příchod Hačeckého by měl uvolnit ruce Tomáši Bucháčkovi, který se minulý rok obětoval zejména při závěrech etapových závodů. Zkušený Hačecký bude oporou především pro Aloise Kaňkovského, se kterým dlouhou dobu spolupracoval v pražské Dukle. Stejně tak by měl více prostoru dostat i Martin Hunal, který letos pracoval především pro Jiřího Polnického a nemohl tak plně prodat své kvality. Bartosz Warchol ukázal svou sílu především v kopcích a měl by tak nahradit Cieslika. Jsem také rád, že přichází Michael Kurkle. Ten v kategorii U23 prokázal své kvality a měl by společně s Kovářem a Camrdou, od kterých očekáváme výkonnostní růst, začít dominovat ve své kategorii. Trojice mladíků z líhně Mapei Cyklo Kaňkovský pak bude nabírat zkušenosti, ale i tak od nich budeme očekávat výkonnostní posun a zodpovědnou podporu celého týmu," hodnotí nový tým trenér Otakar Fiala.

Novou sestavu, v níž v uplynulém týdnu chyběli ještě závodící Vojtěch Hačecký a Alois Kaňkovský, jenž měl o pár dní prodloužené volno, čeká koncem roku společný kemp na Mallorce a po Novém roce další příprava ve Španělsku. Jak bude vypadat závodní program a vrcholy celé sezony, nastínil ředitel týmu Whirlpool Author Vladimír Vávra.

„Co se týká závodního programu, tak se představíme na většině tradičních podniků, zejména v okolních státech. Jejich seznam bychom rádi rozšířili o několik závodů ve Francii, mezi které patří vždy velmi kvalitně obsazené Tour de Normandie, Tour Loir et Cher nebo Circuit des Ardennes. Plánujeme však starty i v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku nebo na Ukrajině. Nevynecháme ani domácí Český pohár. Za klubové vrcholy bude opět patřit mistrovství republiky a domácí závody Europe Tour. V reprezentačním kalendáři bychom rádi ukázali kvalitu našich závodníků do 23 let na mistrovství Evropy a světa. V kategorii Elite pak na nově vzniklém mistrovství Evropy a také na mistrovství světa v Kataru, kde by na rovinaté trati měl Alois Kaňkovský patřit k těm nejrychlejším z české sestavy," řekl Vávra.