Rychlostní kanoistika patří mezi tradiční olympijské sporty. Blížících se olympijský her v brazilském Rio de Janeiru se zúčastní osm českých rychlostních kanoistů. Tito olympionici vzrostli právě z takových oddílů, mezi které patří i TJ Sokol Hradec Králové. Jeho členové se v závěru července zúčastnili mistrovství České republiky, které se uskutečnilo v Aréně Labe v Račicích.

Pro mladé závodníky je republikový šampionát takovou malou olympiádou. Mohli poměřit své síly v regulérních podmínkách na světově uznávané trati v Račicích se závodníky ze všech koutů naší republiky.

Hradečtí závodníci v této zkoušce obstáli na výbornou. Nejen že Robert Rödl na kajaku (MK1 500 m benjamínci B) a Artur Kot na kánoi (MC1 500 m benjamínci B) triumfovali, ale i Alena Krausová (C2 200 m dorostenky – žačky) se stala historicky první královéhradeckou mistryní republiky na kánoi dvojic. Mezi veterány se republikovým šampiónem stal Michal Merhaut na kajaku (K1 200 m veteráni C).

Tím však medailová smršť Sokola nekončila, neboť úspěšná výprava posbírala celkem patnáct cenných kovů. Za těmito skvělými výsledky stojí i práce trenérů mládeže, neboť to jsou právě oni, kteří po svých svěřencích nechtějí lámat olympijské rekordy, ale zaměřují se nejen na celkový rozvoj obecných předpokladů u sportovců, ale i na jejich fair play chování nejen ve sportu, ale i v životě.

Další medailová umístěni závodníků oddílu TJ Sokol Hradec Králové – 2. místo: K1 bci C 200 m Robert Rödl, C1 bci B 200 m Artur Kot, K2 ženy 1 000 m Zdenka Ruferová a Martina Rödlová, K4 dorostenky 1 000 m Kateřina Mílová, C2 dorostenky – žačky 500 m Alena Krausová, K2 veteráni B+C 500 m Robert Budínský, K2 dorostenky 500 m Kateřina Mílová; 3. místo: K1 bci B 200 m Filip Žaba, K1 bci 500 m – Filip Žaba, K2 dorostenky 500 m Kateřina Mílová.   (dak)