V roce 1943 hned po útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor se po USA začal objevovat plakát s vyobrazením ženské pracovnice a nápisem „We Can Do It!“ (Dokážeme to!) a jednalo se o část americké propagandy motivující k větší produkci vojenského materiálu v době průmyslové recese. Obdobný slogan „Yes, We Can.“ (Ano, můžeme) později pomohl vyhrát Baracku Obamovi prezidentskou kampaň v roce 2008, tedy v té samé době, kdy mimo jiné došlo k největší ekonomické krizi druhého milénia. Během migrační krize v Evropě roku 2015 pronesla německá kancléřka Angela Merkel své slavné“Wir schaffen das“ (Zvládneme to), a to v období, kdy do její země proudily davy cizinců z Asie a Afriky, ztrácela politickou podporu domácího obyvatelstva a docházelo k nárůstu extremismu a populistických nálad na celém kontinentu.

Nejnovější generace chytrých hodinek od Applu
Apple Watch 8 budou mít verzi Ultra i odlehčenou SE

Ve všech třech případech se jednalo o ukázku síly v době krize, a přesně o něco podobného se snaží i NVIDIA, nad kterou se již delší dobu stahují mračna. Její akcie letí dolů a není to zapříčiněno pouze momentálním světovým děním. Nepovedená akvizice výrobce polovodičů ARM Ltd. vyvolala v investorech nedůvěru, kterou podpořila ještě následná pokuta americké administrativy za úmyslné klamání akcionářů. Namísto sloganů však NVIDIA přichází s činy. Nová série grafických karet RTX 40 ukazují, že společnost oplývá technologiemi, které jsou pro jiné zatím pouze hudbou budoucnosti a že na trhu s grafickými procesory stále hraje prim.

Nová architektura čipu a využívání umělé inteligence

NVIDIA zatím představila tři typy nových grafických karet. Nejvýkonnější RTX 4090 má 24Gb GDDR6X paměti s propustností až 1008 Gb/s. S tím se také váže náročnost spotřeby, která při maximálním zatížení dělá cca 500 W. Podle benchmarku společnosti NVIDIA je RTX 4090 až dvakrát výkonnější než předešlý model RTX 3090 Ti. Výkonu odpovídá také cena, která činí 1599 dolarů, což znamená, že se i s evropskou přirážkou u nás bude prodávat přibližně za 48000 korun. V prodeji bude už od 12. října.

Zdroj: Youtube

Verze RTX 4080 se vyrábí ve dvou verzích s pamětí 16Gb a 12Gb a s propustností 720 Gb/s a 504 Gb/s. Jejich spotřeba se bude pohybovat při maximálním vypětí mezi 285-320 W a cenově by měly vyjít na 899 dolarů (cca 25000 korun i s evropskou přirážkou) za verzi s 12Gb a na 1199 dolarů (cca 35000 korun i s evropskou přirážkou) za verzi s 16Gb. Oba kusy budou ale dostupné až v listopadu.

Zdroj: Youtube

Zlepšení výkonu je dáno změnou architektury čipu, který oproti předešlé řadě využívá 4nm technologie vyráběnou taiwanskou společností TSMC. Dříve NVIDIA využívala 8nm technologii korejského Samsungu. Zároveň nové grafické karty využívají prvky umělé inteligence a hlubokého učení procesů s názvem DLSS 3 umožňující lépe se přizpůsobit a rychleji vykreslit ostřejší a lepší obraz. Díky ní jsou grafické karty až několikanásobně schopné zvětšit zobrazení počtu snímku za sekundu.

Zdroj: Youtube

Na dveře buší konkurence

Jedním z dalších důvodů, proč se NVIDIA rozhodla představit novou řadu právě teď je také fakt, že v blízké době se k podobnému kroku uchýlí také konkurence. Ta se sice nebude snažit výkonem překonat nové RTX 4090 a 4080, ale bude útočit na její nižší série lepším poměrem cena/výkon. To by jistě mohlo také zasít mezi akcionáře NVIDIA další semínko nejistoty, a proto se výrobce grafických karet pro jistotu pojistil.

Kampaň „Moje místo“ proto dává důraz hlavně na možnost personalizace Facebooku a Instagramu samotnými uživateli.
Meta připomíná bezpečnostní funkce. Na kampani dělali i experti z Olomouce

Už 3. listopadu představí své nejnovější grafické karty také AMD a o jejich parametrech do té doby můžeme pouze spekulovat. O typech RDNA 3 se zatím s jistotou ví pouze to, že budou využívat 5nm technologii společnosti TSMC, což by mělo výrazně znásobit výkon oproti předešlým typům.

Zdroj: Youtube

Dalším konkurentem se ale stává také Intel, který je známý spíše výrobou centrálních procesorů, než-li grafických karet. Zatím Intel přišel s třemi sériemi Arc 3, Arc 5 a Arc 7 rozdílnými jak výkonem tak cenou.

Zdroj: Youtube