Jeden špatný ventil na toaletě může zapříčinit roční nenaměřenou spotřebu vody za více než 9000 korun u jednoho bytu.

Starší vodoměry navíc často nedokážou zaznamenat malé průtoky vzniklé špatným těsněním kohoutků a ventilů v jednotlivých bytech. Vzniklá ztráta se proto při ročním vyúčtování zpravidla rozpočítá na všechny nájemníky v domě.

Jedna toaleta: 15 litrů za hodinu

Nevýhodou starších vodoměrů je především malá citlivost na nízké průtoky vody. Pokud tedy dochází k únikům vody špatnými kohoutky anebo nefunkčními ventily na toaletách, vznikají všem obyvatelům domů nezanedbatelné ztráty. Jedním špatným klozetovým ventilem zbytečně proteče i 15 litrů vody za hodinu. To při průměrných cenách vodného v České republice 71,60 Kč/m3 znamená roční finanční ztrátu ve výši více než 9000 korun.

Se starými vodoměry platí všichni

Takto spotřebovanou vodu však starší bytový vodoměr vůbec nezaznamená. Ztrátu ale zaregistruje přesnější společný měřič průtoku instalovaný na patě objektu, proto vzniklou škodu musí uhradit všichni nájemníci v domě.

„I malý průtok špatným klozetovým ventilem znamená roční nezměřenou ztrátu vody v ceně mnoha tisíců korun, která je pak rozúčtována mezi všechny obyvatele domu. I domácnosti, které se snaží vodou šetřit, potom zbytečně platí ztráty ostatních," sdělil Petr Holyszewski, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na technické zařízení budov a zejména na prodej a metrologické ověřování vodoměrů.

„Řešením problému je instalace moderních vodoměrů, které dokážou přesněji změřit mnohem menší průtoky. Kvalitní bytové vodoměry zaznamenají i průtoky menší než šest litrů vody za hodinu. Rozúčtování spotřeby vody je pak přesnější a spravedlivější," dodal Holyszewski.

Kromě nefunkčních klozetových ventilů a kohoutků v bytech se na nepřesném měření spotřeby vody podílí i častá snaha nepoctivých domácností vodoměry ovlivňovat. Méně kvalitní vodoměr je totiž možné zastavit například silným magnetem. Časté jsou i pokusy o mechanické ovlivnění měření. Vzniklé rozdíly v naměřené spotřebě mezi bytovými jednotkami a hodnotou zjištěnou ve vodoměru na patě objektu jsou pak i v těchto případech rozúčtovány mezi všechny obyvatele domu.

„Moderní vodoměry jsou nejen přesnější, ale také odolnější i proti nejrůznějším snahám o ovlivnění měření. Nelze je například zastavit magnetem. Přesněji také měří spotřebu při použití pákových baterií. Ty totiž způsobují velké rázy vody, s kterými se starší vodoměry nebyly schopné dobře vyrovnat," uvedl Holyszewski.

„S rostoucími cenami vody se potřeba přesného měření a účtování spotřeby stává stále více aktuální. Nikdo přece nechce zbytečně platit vodu, kterou spotřeboval někdo jiný," doplnil Holyszewski.