Drbohlav serveru IHNED.cz řekl, že se po čtvrtstoletí budování byznysu cítí unavený. "Už před rokem jsem se rozhodl, že prodám svou část akcií firmy Mountfield čínskému investorovi, firmě Eurasia Development Group Limited," uvedl.

Kolik hongkongská společnost za většinový podíl v Mountfieldu zaplatí, nechtěl Drbohlav prozradit. Novinkám.cz pouze řekl, že je s transakcí spokojen a akcionáři také.

Pro společnost Eurasia Development Group Limited je koupě Mountfieldu první investicí v Česku. Podle serveru IHNED.cz se Drbohlav s vedením společnosti osobně poznal před lety v Číně, kde se pro Mountfield vyrábějí některé produkty.

Společnost Mountfield založil Drbohlav v roce 1991. Ve firmě dosud držel podíl 71,5 procenta.

Mountfield v Česku provozuje síť 56 prodejen. Loni firmě klesl zisk meziročně více než pětkrát na 15 milionů korun. Tržby naopak stouply o 16 procent na 4,5 miliardy korun.

Obrat trhu se zbožím pro dům, bydlení a zahradu činí v Česku zhruba 30 miliard korun ročně. Na tuzemském trhu působí sedm řetězců - OBI, Bauhaus, Baumax (Merkury Market), Globus Baumarkt, Hornbach Baumarkt, Uni Hobby a Mountfield.

Mountfield je jedním z největších obchodních řetězců v Česku

Praha - Vizitka společnosti Mountfield, prodejce zahradní techniky a bazénů, kterou podle webu Novinky.cz a Hospodářských novin kupuje čínská společnost Eurasia Development Group Limited:

- Společnost Mountfield patří již řadu let mezi největší obchodní řetězce v Česku a je největším specializovaným maloobchodním prodejcem v zemi. Podle vlastních internetových stránek je i největším prodejcem zahradní techniky a bazénů v Evropě. Firma, která je nepřehlédnutelná díky svým reklamním kampaním, oslavila letos 25 let existence. Předchůdce dnešního Mountfieldu, a. s. byl do obchodního rejstříku zapsán 22. února 1991.

- Zakladatelem firmy je Ivan Drbohlav (61), který v roce 1991 otevřel se společníky první prodejnu Mountfield ve své garáži v Mnichovicích u Prahy. Drbohlav, který před rokem 1989 pracoval v podniku zahraničního obchodu Motokov a například prodával české traktory ve Velké Británii, dokonale využil své zkušenosti a zaplnil jednu z mnoha mezer na tehdy nově se utvářejícím maloobchodním trhu v Česku. Díky neexistenci specializovaných obchodů pro kutily a zahrádkáře se Mountfield brzy zapsal do širokého povědomí.

- Firma uspěla také i díky tomu, že předběhla nástup nadnárodních řetězců na český trh a podle tisku i proto, že se pro rozjezd nepotřebovala zadlužit. Drbohlav tak mohl začít do Česka dovážet zahradní techniku bez potřebného kapitálu díky dobrým vztahům s anglickými partnery a vyjednaným dodavatelským úvěrům. A na pozdější masivní nástup zahraničních hobbymarketů firma dokázala reagovat důrazem na osobní poradenství a servis.

- Za úspěchem Mountfieldu stojí i nápadité reklamní kampaně, společnost patří k největším zadavatelům reklamy v zemi. Zákazníky lákala na kolo štěstí, kde mohli získat slevy, i na různé "dárky" k nákupu či na možnost vyhrát automobil. Značku firma posiluje i angažováním osobností (Jiřina Bohdalová, Danny Trejo, Zdeněk Izer) či za pomoci firemního symbolu - postavičky Bédy Trávníčka.

- Firma Mountfield se díky růstu stala ze živnosti akciovou společností (do obchodního rejstříku byla zapsána 4. listopadu 1997) a dále rozšiřovala počet poboček i nabízený sortiment. Vedle zahradní techniky a dalších zahrádkářských potřeb se začala věnovat i prodeji jízdních kol (nyní je už nenabízí), bazénů, saun, zahradního nábytku, kotlů i krbových kamen a například i elektroniky.

- V současnosti má Mountfield v Česku a na Slovensku síť více než 70 prodejen a přibližně stejný počet servisních středisek a bazénových center. Sortiment nabízí také prostřednictvím firemního e-shopu. Kromě toho Mountfield vlastní například výrobce zahradních bazénů Garsys, má majoritní podíl v letecké společnosti F AIR a spoluvlastní extraligový hokejový klub Mountfield HK.

- Drbohlav (dosud ve firmě držel podíl 71,5 procenta) podle serveru IHNED.cz rezignoval začátkem listopadu na funkci předsedy představenstva a zároveň generálního ředitele firmy. "Novému majiteli akcií jsem slíbil, že po určitou dobu budu jeho zájmy ve firmě zastupovat," uvedl Drbohlav s tím, že v Mountfieldu se nadále bude věnovat obchodu. Jeho dřívější funkce po něm přebrala dosavadní výkonná šéfka společnosti Jana Moravová.

- Mountfieldu loni klesl zisk meziročně více než pětkrát na 15 milionů korun. Tržby naopak stouply o 16 procent na 4,5 miliardy korun.