Nejčastěji si lidé objednávají vánoční čajové pečivo, například kokosky nebo cukroví z lineckého či vaflového těsta s různými druhy náplní.
„Letos jsme ceny cukroví zvýšili o deset procent na 180 korun za kilo. Rostou ceny másla, mouky i elektřiny, takže nám nic jiného nezbylo,“ uvedl majitel cukrárny v Miletíně Ota Laušman.

Objednávky na cukroví Ota Laušman přijímá zhruba šest týdnů dopředu. „Tržby se nám díky objednávkám nijak výrazně nemění. Máme spíše stálé zákazníky. Přesto koupit cukroví vyjde levněji, než ho péct doma,“ dodal Laušman.
Cukrárna v Kostelci nad Orlicí vsadila na speciální vánoční pečivo. „Vyrábíme spíše medové dortíky či sněhovky. Všechno je naše vlastní výroba. Cukroví je sice trošku dražší, ale s klasickým vánočním pečivem bychom při dnešní konkurenci velkých cukráren neobstáli,“ informoval vedoucí provozovny Jan Fiala. Jako jeden z mála obchodníků Jan Fiala letos cukroví nezdražil.

„Kilo prodáváme za 350 korun, stejně jako loni. Od prosince budeme ovšem zdražovat zákusky,“ uvedl Fiala. Objednávání cukroví u něj začíná prvního a končí posledního listopadu. Díky obrovskému zájmu cukrárna ani nepodává inzeráty.

„Kvůli objednávkám nám chodí vypomáhat rodinní známí. Najímáme si také dvě pracovní síly. Díky objednávkám se nám každoročně tržba zvedne, ale o násobcích mluvit nemůžu. Kompenzuje nám to slabší leden a únor, kdy jsou lidé namlsaní,“ uzavřel Jan Fiala.