Více než jedné stovce předzahrádek u restaurací vystavuje hradecký magistrát povolení. Provoz na nich mohl začít už od 1. dubna, ale kvůli nízkým teplotám zůstávají prázdné.

„Už jsme připraveni, otevřít můžeme, ale až se oteplí a hosté si budou chtít sednout venku. Do té doby se musíme pochopitelně spokojit i s menšími tržbami," řekl Petr Kučera, provozovatel jedné z hradeckých restaurací.

Takzvané „zahrádkovné" zůstává i pro letošní sezónu na symbolické koruně za metr čtvereční a jeden den. „Chceme tak vyjít vstříc slušným podnikatelům," zdůvodnil Zdeněk Fink, primátor města.

„Provozovatelé zahrádek ale musejí dodržovat určité podmínky, například provozní dobu," dodává Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu.

Na předzahrádkách se tak hosté mohou občerstvovat od pondělí do čtvrtka a v neděli do jedenácté hodiny večerní, v pátek a sobotu o hodinu déle. O letních prázdninách se pak otevírací doba ještě o jednu hodinu protahuje.

Dodržování pravidel kontroluje městská policie. A co se nejčastěji porušuje?

„Je to nedodržení povolené provozní doby a rušení nočního klidu. Pokud si provozovatelé přes upozornění nedají pozor, mohou mít v příštím roce problém s povolením. Ale problémy jsou spíše ojedinělé, dá se říci, že v poslední době ubyly,"  řekla Magdaléna Vlčková.