„Musela by se zvýšit cena za jídlo, pak by logicky strávníků ještě ubylo. Nastavili jsme úsporná opatření, která nakonec nezafungovala," zdůvodnila záměr magistrátu jeho mluvčí Magdaléna Vlčková.

Cena obědů by se pak rovnala cenám poledního menu okolních restaurací.

„Oslovili jsme subjekty v sociální oblasti, které by městu mohly s provozem jídelny pomoci, ale bezvýsledně," pokračuje Magdaléna Vlčková.

Město provoz jídelny dotuje ročně částkou přibližně půl milionu korun. Příchozí si mohou vybrat přes poledne ze dvou jídel. V loňském roce se denně v jídelně vydalo v průměru zhruba 160 jídel, v roce předloňském to bylo přibližně o 40 jídel denně více.

„Přiznám se, že mne to mrzí. Naším přáním bylo, aby se prostory jídelny staly také místem setkávání seniorů i v jiný čas. Ale zájem není. Senioři zřejmě mají dostatek jiných  příležitostí k setkávání. Například oblíbenou aktivitou je internet pro seniory, nově sportovní hry pro seniory, fungující kluby důchodců a další. A s ohledem na další možnosti dostupného stravování považuji tento krok magistrátu za rozumný," dodala Anna Maclová, náměstkyně primátora.