Živnostníci, na než dopadne povinnost tržby evidovat, budou muset při zaplacení poslat finanční správě údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce údaje poslal. Vše má fungovat online. Teprve praxe však ukáže, zda hysterie okolo schvalování e-tržeb byla oprávněná.

Čtyři fáze

Jako první musí k elektronické evidenci tržeb přistoupit hotely a restaurace, které to čeká zřejmě od listopadu. O tři měsíce později to bude maloobchod a velkoobchod. Ve třetí a čtvrté fázi přibudou podnikatelé v dopravě, zemědělství, vybraných řemeslech či ve svobodných povoláních.

„V Královéhradeckém kraji se v prvním kole do e-tržeb zapojí asi 2530 fyzických a 203 právnických osob. Ve druhé fázi předpokládáme asi 10 244 fyzických a 1553 právnických osob," sdělila Deníku Romana Barešová z Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Podnikatelé, kteří se budou muset do e-tržeb zapojit, budou moci využít jednorázovou slevu až 5000 korun na náklady spojené se zavedením evidence tržeb. Výše slevy se bude odvíjet od daňového základu z podnikání.

A co se stane, když podnikatel údaje úřadu nepošle nebo nevydá zákazníkovi účtenku? „Je v pravomoci příslušného finančního úřadu nebo celního úřadu  nařídit uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti," varuje Romana Barešová.

Slibují 18 miliard
Elektronickou evidenci tržeb vládní koalice prosadila ve středu ve Sněmovně. Evidence podle vlády zamezí daňovým únikům a přinese státu až 18 miliard korun ročně. Principem zákona je stálé propojení podnikatelů se servery daňové správy.  Opozice má proti zavedení e-tržeb námitky a zřejmě  podá ústavní stížnost. Podle ní znevýhodní drobné podnikatele. Zákony ještě musí schválit Senát a prezident, u nich ale e-tržby zřejmě projdou.

Cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly? Tak se na EET dívají někteří hostinští. Právě z jejich branže zaznívá nejtvrdší odpor. „Chápu, že Babiš chce donutit malé podnikatele, aby platili daně tak, jak mají. A nebudeme si dělat iluze, že by všichni daně platili. Ale nemyslím si, že EET je tou správnou cestou," míní hostinský z Chrudimi, který si nepřál zveřejnit své jméno. Sám přitom už elektronickou pokladnu využívá, teď ji bude stačit už jen připojit na internet a zdarma nainstalovat program který ji propojí s finančních úřadem.

„Babiš se hájí Chorvatskem, kde EET také mají, ale to je jedna z mála  zemí, a zkušenosti s těmito pokladnami tam nejsou právě pozitivní. Část podnikatelů možná začala platit poctivě, mnozí však zkrachovali nebo rovnou skončili," míní muž.

„Prošla s tím i snížená sazba DPH pro restaurace, což my jsme od začátku chtěli," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. DPH se má restauratérům u pokrmů a nealkoholických nápojů snížit na 15 procent.

Zákazníkům je to vetšinou jedno. „Škoda jen, že nejspíš zmizí klasické účtenky s ručně psanými čárkami," posteskl si štamgast  hradecké pivnice Milan Vašek.