Radnice firmě zaplatí bez daně 7,7 milionu korun, na dodavatele celé stavby vypíše výběrové řízení.

„Z mého pohledu je to maximum, co bylo možné dosáhnout. Celá tato věc vznikla ještě před mým příchodem na magistrát. Nyní záleží na zastupitelstvu, zda tento návrh přijme či nikoliv,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Minulé vedení radnice uzavřelo s firmou FATO smlouvu na stavbu školky za 40 milionů korun bez výběrového řízení, antimonopolní úřad za to městu uložil pokutu 200 tisíc korun. Radnice s pokutou nesouhlasí a podala rozklad k předsedovi úřaduPetru Rafajovi.

Nová školka v Podzámčí měla podle původních plánů zahájit provoz letos v září, její otevření se však odsune. Podle Vedlicha chce radnice stavební firmu vybrat v soutěži, podle odhadů by bylo možné školku se 100 místy otevřít na podzim 2012. Cena za výstavbu školky by se měla pohybovat v řádech desítek milionů korun. „Nevím, jestli se to podaří už v září, ale budeme se snažit,“ dodal náměstek.

V Hradci je nedostatek míst v mateřských školách, k zápisům letos dorazilo 1239 dětí, celkem 112 z nich hrozilo to, že se do školek nedostanou, ačkoliv splňují kritéria pro přijetí. Hradecká radnice chce letos v září otevřít novou školu v montované budově ve čtvrti Kukleny, která nabídne na pět desítek míst. Město také provedlo úpravy mateřských škol, které o zhruba sedm desítek míst zvýšily jejich kapacitu. (čtk, hod)