Podle šéfa regionální pobočky Asociace kuchařů a cukrářů Jaroslava Runštuka je už přihlášeno na 200 účastníků. Jsou mezi nimi i kuchaři a cukráři ze Slovenska a Polska. Gastro Hradec má vysokou prestiž v zahraničí, a tak se očekává i vystoupení zástupců gastronomie z Velké Británie a Itálie.

Organizátoři mají připraveno 150 zlatých, stříbrných a bronzových medailí a také poháry. “Soutěžit se bude v kategorii kuchař a cukrář senior a junior. Zvláštní kategorie je určena hendikepovaným kuchařům a cukrářům. Soutěžními kategoriemi jsou v kuchařském oboru seniorů slavnostní mísa pro osm osob, dále šest druhů předkrmů a pětichodové menu. Dále pak šest druhů figurek, takzvaných finger foods, z nichž tři druhy musí být v teplém stavu,“ vysvětluje ředitel soutěže Jaroslav Runštuk. Raritou bude takzvaná Artistika – soutěž zajímavých výrobků z cukrářských surovin i z ledu.

V hradeckém Aldisu se představí také reprezentační juniorský tým kuchařů, zástupci Střední školy potravinářské Smiřice, hradeckého Středního odborného učiliště obchodního či Hotelové školy Bohemia Chrudim. Zajímavostí bude vyřezávání kouzelného jablíčka.

„Studenti odborných škol předvedou dekorativní vyřezávání jablek, která budou také prodávat. Výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Kapka naděje,“ vysvětlil Runštuk. Letošní ročník bude mít několik dalších novinek. Například návštěvníkům bude předvádět kouzla s přípravou jídel mistr kuchař a nositel nejvyššího kuchařského vyznamenání, Řádu svatého Vavřince, Ladislav Nodl. Absolutní vítěz v soutěži kuchařů a cukrářů získá Pohár Rudolfa Přibyla, který byl vůbec nejlepším kuchařem východních Čech, a zároveň titul mistra republiky. Novinkou je Pohár Milana Burdy, dlouholetého šéfa východočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů. Ten obdrží škola, která vychová nejlepšího juniora. Poprvé se letos udělí Cena primátora.

Hradec Králové a východní Čechy vždy byly kolébkou skvělých kuchařů i cukrářů a soutěž Gastro Hradec Králové má dobrý zvuk i v zahraničí.