VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Netradiční výlet do zážitkové kuchyně, kterou své známé určitě překvapíte. Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

5.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin.

Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohem kvalitnější:

Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky

Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou

Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu

Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě

Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem

Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou

Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody.

Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku

Filety z tuňáka a platýze v nori řase

Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka

Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku

Variace zeleninových pěn

Kreveta v okurkovém těstíčku

Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem

Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou

 

Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007.

Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka.

Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí.

Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar).

Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

5.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 27 000 Kč

Učitelé na základních školách pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami UČITEL/-KA ZŠ - LOGOPED.. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: UČITEL/-KA ZŠ - LOGOPED, - PP na dobu určitou, nástup 1.9.2018, - Náplň práce: učitel ZŠ logopedické, - Požadujeme: VŠ pedagogickou + státní zkoušku z logopedie a surdopedie, - Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky i pro OZP, - V případě zájmu nás kontaktujte e-mailem nebo telefonicky, kontaktní osoba: Přívratská Ivana Mgr., tel. 606 776 422, e-mail: i.privratska@gmail.com. Pracoviště: Vyšší odborná škola, střední škola, základní škola a mateřská škola, hradec králové, štefánikova 549, Štefánikova, č.p. 549, 500 11 Hradec Králové 11. Informace: Ivana Přívratská, +420 495 272 392,606 776 422.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 80 Kč

Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ/-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80.5 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRODAVAČ/-KA , - DPP, nepravidelné směny, nástup možný ihned, - Náplň práce: pultový prodej pečiva a cukrářských výrobků, - Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky, ženy na mateřské dovolené nebo důchodce, - V případě zájmu nás kontaktujte osobně, telefonicky (po - pá 7:30 - 16:00) nebo e-mailem, kontaktní osoba: Janošová Jana, tel.: 730 540 455, e-mail: sekretariat@hradeckapekarna.cz. Pracoviště: Hradecká pekárna, s.r.o. - prodejna v obchodním centru futurum, Brněnská, č.p. 1825, 500 09 Hradec Králové 9. Informace: Jana Janošová, +420 730 540 455.

Obchod - Obchod Pokladní 15 000 Kč

Pokladníci v prodejnách POKLADNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POKLADNÍ, - Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení, nástup možný ihned, jednosměnný provoz, - Nabízíme: stravenky, - Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky a osoby OZP , - V případě zájmu kontaktujte zaměstnavatele e-mailem: hradec@baumax.cz. Pracoviště: Bm česko s.r.o. - prodejna baumax, hradec králové, Víta Nejedlého, č.p. 1062, 500 03 Hradec Králové 3. Informace: David Horák, +420 606 666 336.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 25 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) ŘIDIČ/-KA SK. B. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČ/-KA SK. B, - PP na dobu neurčitou, možno i brigádně, nástup ihned, , - Požadujeme: základní vzdělání, řidičský průkaz sk. B, - V případě zájmu volejte na tel.: 777 162 697; 777 888 833 (p. Koprda). Pracoviště: A-doprava s.r.o. - pracoviště hk, Bratří Štefanů, č.p. 991, 500 03 Hradec Králové 3. Informace: Koprda, +420 777 162 697;777 888 833.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Český oštěpař Petr Frydrych na Zlaté tretře.

Oštěpařská bomba explodovala předčasně, na mítink bohužel nedorazí

Terminál hromadné dopravy v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.

Park před terminálem doplní socha jezevčíka. Ocení ji i děti

Slavíček obhajuje. Medailové šance mají i ostatní

Hradec Králové - Obhajoba se blíží. Hradecký skeetař Miloš Slavíček loni šokoval střelecký svět, když se v Baku stal překvapivým mistrem Evropy. Nyní bude v rakouském Leobersdorfu patřit k favoritům na jednu z medailí.

Práce na směny. Postel taky

Královéhradecko, Rychnovsko - To, že Rychnovsko má nejnižší nezaměstnanost díky kvasinské průmyslové zóně, je známý fakt. Během krátké doby však automobilka obrátila podhorský region vzhůru nohama.

V Trutnově přestavují Nivy, s moderním centrem volného času vyroste 3D bludiště

Královéhradecko, Trutnov - Areál Na Nivách se mění v moderní víceúčelový prostor pro Středisko volného času, sport a veřejnost. Největší investiční akce od doby postavení Společenského centra UFFO přijde Trutnov na 197 milionů korun. „Platíme si ji sami z městských peněz, nemáme na ni žádnou dotaci,“ upozornil starosta Trutnova Ivan Adamec.

„Nováč“ propojí čtyři kontinenty

Královéhradecko, Nově Město nad Metují - Gambie, Indie, Japonsko, Kanada, Saudská Arábie. Skoro to vypadá na nějaké mistrovství světa a ne na závod v deseti tisícovém městě na východě Čech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT