VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Netradiční výlet do zážitkové kuchyně, kterou své známé určitě překvapíte. Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

5.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin.

Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohem kvalitnější:

Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky

Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou

Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu

Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě

Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem

Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou

Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody.

Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku

Filety z tuňáka a platýze v nori řase

Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka

Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku

Variace zeleninových pěn

Kreveta v okurkovém těstíčku

Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem

Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou

 

Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007.

Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka.

Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí.

Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar).

Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

5.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Právo - Specialisté v oblasti práva a příbuzných oblastech 25 000 Kč

Specialisté v oblasti práva a příbuzných oblastech jinde neuvedení PRÁVNÍK/-ČKA. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRÁVNÍK/-ČKA, - PP na dobu určitou, nástup od února 2018, - Náplň práce: • sledování dodržování zákonnosti v činnosti organizace s důrazem na právní prevenci, včetně kontroly dodržování právních předpisů a smluvní kázně; • vydávání právních stanovisek; • zastupování organizace v právních záležitostech před soudy a orgány státní správy; • zpracování smluvních dokumentů; • organizování zadávání veřejných zakázek; • kontrola a zpracování smluvních dokumentů v oblasti obchodněprávních vztahů; • zpracování a správa interních předpisů; • vedení agendy svobodného přístupu k informacím (zák. č.106/1999 Sb.); • vedení agendy stížností a petic; • spolupráce s ekonomickým úsekem při vymáhání pohledávek organizace; • vedení agendy škodných událostí a jejich likvidace, - Požadavky: • VŠ/Mgr. - vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu v oblasti práva, - Znalosti zákonů a dalších právních předpisů: • Zákon č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek; • Zákon č. 340/2015 Sb., o registru smluv; • Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích; • Vyhláška MD č. 104/1997 Sb.; • Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník; • Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů; • Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí; • Zákon č. 90/2012 Sb., obchodní zákoník , - Další požadované dovednosti, znalosti a schopnosti: • uživatelská znalost práce na PC; • aktivní přístup a profesionální vystupování; • komunikační dovednosti a velmi dobré vyjadřovací schopnosti zejména v písemném projevu; • schopnost rychlého rozhodování; • řidičský průkaz skupiny B; • bezúhonnost, - Nabízíme: samostatnou různorodou práci a stabilní zázemí; pružnou pracovní dobu, jednosměnný provoz, 5 týdnů dovolené, stravenky; sick days; příjemné pracovní podmínky, platovou třídu 12* (platový stupeň 1-12 dle započtené praxe) + osobní ohodnocení , - Uzávěrka přihlášek: 31.1.2018 , - Více informací naleznete na našich webových stránkách www.sskhk.cz. Pracoviště: Správa silnic královéhradeckého kraje, Kutnohorská, č.p. 59, 500 04 Hradec Králové 4. Informace: Ludmila Vlčková, +420 495 540 219,725 929 139.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 25 000 Kč

Zahradníci krajináři REALIZÁTOR-/KA KRAJINNÝCH A PARKOVÝCH ÚPRAV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: REALIZÁTOR KRAJINNÝCH ÚPRAV, - PP na dobu určitou s možností prodloužení, nástup v květnu 2018 , - Náplň práce: realizace zakázek v oboru péče o zeleň, sadové úpravy, výsadba okrasné zeleňe a další zajímavá činnost v přírodě, - Požadujeme: min. vyučení, časovou flexibilitu, samostatnost, loajalitu k firmě, zodpovědný přístup ke svěřeným úkolům, selský rozum, praxe v oboru zahradnictví nebo jemu podobném je vítaná (ne však podmínkou), ŘP sk. B, výhodou T a E, - Nabízíme: odpovídající finanční ohodnocení, bezplatná odborná školení a další možnost vzdělávání, firemní benefity, profesní a finanční růst, roční odměny, osobní přístup, dny dovolené navíc apod. , - Prosíme, životopisy zasílejte na e-mailovou adresu: info@agroparkservis.cz, kde Vám rádi zodpovíme i Vaše dotazy k volnému pracovnímu místu. Pracoviště: Agropark servis s.r.o. - provozovna, 504 01 Nový Bydžov. Informace: Pavla Švecová, +420 732 974 254.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) ČÍŠNÍK/SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: ČÍŠNÍK/ SERVÍRKA, - PP plný na dobu neurčitou, nástup možný ihned, - Požadujeme: samostatnost, chuť do práce a učit se nové věci, práce v kolektivu a s lidmi, milé chování a dobrá komunikace se zákazníky, flexibilita, zvládat stresové situace, základní praxe v oboru, - Nabízíme: stravu zdarma, - Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky, - V případě zájmu nás kontaktujte osobně, e-mailem nebo telefonicky. Kontaktní osoba: Mašterová Petra, tel.: 606 051 844, e-mail: masterova.petra@seznam.cz. Pracoviště: Petra mašterová - provozovna, Kozelkova, č.p. 51, 503 51 Chlumec nad Cidlinou. Informace: Petra Mašterová, +420 607 624 601.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník bezpečnostní agentury 12 200 Kč

Pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur BEZPEČNOSTNÍ PRACOVNÍK/-ICE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: BEZPEČNOSTNÍ PRACOVNÍK/-ICE, - PP na dobu určitou (3 roky), nástup ihned, nepřetržitý provoz, - Požadujeme: vyučení, bezúhonnost, osvědčení strážný 68-008-E, - Nabízíme: stravenky, - Pozice je vhodná i pro absolventy/-tky i pro OZP, - V případě zájmu zašlete svůj životopis na e-mail: hk@wakkenhat.cz, info na tel.: 724 010 386 (pí. Vošická). Pracoviště: Wakkenhat zetta s.r.o., březhrad, Březhradská, č.p. 204, 503 32 Hradec Králové 22. Informace: Martina Vošická, +420 724 010 386.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dvořák: Tragédie a ostuda

Ilustrační fotografie.

Do práce na kole začne projížďkou

Dvě masáže srdce za 24 hodin. Policisté zachránili dva životy

Hradec Králové - Jejich heslem je Pomáhat a chránit. A právě první slovo svého motta splnili v minulých dnech hradečtí policisté doslova.

Lvice chtějí srovnat sérii o bronz

Hradec Králové - Odčinit nevydařený úvodní duel a pokusit se srovnat zápasový stav na 1:1. To je hlavní cíl a úkol pro hradecké „lvice“ před druhým utkáním série o třetí místo v play off Ženské basketbalové ligy.

Místo okurek našli policisté zbraně. Kvůli podezřelému uzavřeli ulici

Královéhradecko - Revolvery, pistole, dlouhé zbraně, tlumiče, pyrotechnické prostředky a větší množství munice. To je výčet úlovků, které ve svém „skladu zeleniny“ uchovával čtyřiačtyřicetiletý muž.

Sedm cizinců na jednoho číšníka a bitva o Cheb: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 23. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT