VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Netradiční výlet do zážitkové kuchyně, kterou své známé určitě překvapíte. Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

5.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin.

Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohem kvalitnější:

Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky

Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou

Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu

Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě

Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem

Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou

Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody.

Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku

Filety z tuňáka a platýze v nori řase

Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka

Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku

Variace zeleninových pěn

Kreveta v okurkovém těstíčku

Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem

Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou

 

Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007.

Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka.

Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí.

Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar).

Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

5.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 14 800 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech TRUHLÁŘ/-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14800 kč, mzda max. 18800 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Místo výkonu práce: Za tratí 496, Třebechovice pod Orebem, , TRUHLÁŘ/-KA, - PP na dobu určitou od 1.12.2018 do 28.2.2019, - Náplň práce: výroba dřevěných modelů do slévárny, - Požadujeme: znalost čtení výkresů, technickou znalost, zručnost, pečlivost a chuť k práci, - Kontaktní osoba: Myrončuk Mychajlo, e-mail: valentin.cz.sro@seznam.cz, tel.: 776 184 428. Pracoviště: Valentin cz s.r.o. (1), Za tratí, č.p. 496, 503 46 Třebechovice pod Orebem. Informace: Mychajlo Myrončuk, +420 776 184 428. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 48 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ/-KA SK. C, E. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 48000 kč, mzda max. 53000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ŘIDIČ/-KA SK. C, E pro mezinárodní dopravu, - PP na dobu neurčitou, nástup ihned, - Požadujeme: min. základní vzdělání, ŘP sk. C+E, profesní průkaz, spolehlivost, ochotu pracovat, - Nabízíme: mimořádné odměny, dobré platové ohodnocení, dobrý kolektiv, - V případě zájmu nás kontaktujte telefonicky nebo e-mailem, kontaktní osoba: Kubálek Jindřich, tel.: 777 302 331, e-mail: doprava.cudova@seznam.cz. Pracoviště: J+l kubálek s.r.o., Orlická, č.p. 245, 503 46 Třebechovice pod Orebem. Informace: Jindřich Kubálek, +420 777 302 331. Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 000 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže OPERÁTOR/-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 22. Poznámka: OPERÁTOR/-KA , - PP na dobu určitou 1 roku s možností prodloužení; nástup možný ihned; jedná se o práci v třísměnném provozu, - Náplň práce: obsluha gumárenských lisů; vizuální kontrola výrobků; evidence o vyrobených kusech, - Požadujeme: min. základní vzdělání; nutná manuální zručnost; dobrý zdravotní stav; ochotu pracovat v třísměnném provozu; pečlivost; spolehlivost; přesnost, - Nabízíme: stravenky; 25 dní dovolené; narozeninové poukázky, - V případě zájmu kontaktujte: Hnátová Jana, tel.: 495 405 430 / 431 (volejte v pracovní dny 6:00 - 14:30 hod.); e-mail: jana.hnatova@datwyler.com. Pracoviště: Datwyler sealing technologies cz s.r.o., Polní, č.p. 224, 504 01 Nový Bydžov. Informace: Jana Hnátová, +420 495 405 430/431. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Mzdový účetní 100 Kč Mzdoví účetní ÚČETNÍ MZDOVÝ/-Á. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ÚČETNÍ MZDOVÝ/-Á, - Dlouhodobá brigáda na dohodu o provedení práce, zkrácený úvazek, - Náplň práce: úzká spolupráce s daňovým poradcem, řešení praktických problémů a měnící se legislativu, - Požadujeme: min. SŠ s maturitou, alespoň základní teoretický rozhled v oblasti mezd, daní, sociálního a zdravotního pojištění, - Nabízíme: ideální možnost získání skvělé praxe, možnost rozvržení pracovní doby dle časových možností zájemce, - Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky i pro studenty/-ky VOŠ/VŠ, - V případě zájmu zasílejte životopisy na e-mail: info@parcon.cz. Pracoviště: Pavel hanuš ing., Kavčí plácek, č.p. 121, 500 03 Hradec Králové 3. Informace: Pavel Hanuš, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hospital poprvé nepřekročí hranici 100 tisíc návštěvníků

Ilustrační foto

Do komunálních voleb jdou také hasiči. Jako lídry mají starostu i místostarostu

Čelo Tip ligy je stále vyrovnané, vede Firbacher

Hradecko - Sadu šesti „Géček“ si vychutná Janouch.

Radní podpořili Paměť národa

Královéhradecký kraj - Královéhradečtí zastupitelé odsouhlasili poskytnutí dotace ve výši 450 tisíc korun společnosti Post Bellum na projekt Příběhy našich sousedů k osmičkovým výročím z Královéhradeckého kraje. Projekt startuje již koncem září.

Montacké vlny pro Krunku a Metelkovou

Královéhradecko - Suverénním vítězem Montackých vln se stal v čase 32:06 minuty vytrvalec novoměstského Sportovního klubu Kamil Krunka.

OBRAZEM: Místo náklaďáku helikoptéra

Pec pod Sněžkou - Vrtulník pomáhá stavařům při dopravě stavebního materiálu na trasy, které se v Krkonoších opravují, především jde o úsek mezi Růžovou horou a Sněžkou. Jinak než letecky se tam materiál dopravit nedá. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT