Turisté mají největší zájem o krátkodobé pobyty na jednu až dvě noci. „Přes léto není problém sehnat ubytování i bez rezervace. Lidé to vědí a rozhodují se podle počasí," řekla Eva Krejčí z infocentra Turista v Peci pod Sněžkou. Návštěvnost byla podle ní slušná už i v květnu a na začátku června.

Podobně je na tom Špindlerův Mlýn. „Zájemce si může vybrat z celé nabídky od penzionů po čtyřhvězdičkové hotely. Ceny se neměnily a začínají na asi 350 korunách za noc se snídaní v penzionu," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. Odhadl, že ve špičce sezony na přelomu července a srpna by mohlo být středisko obsazené ze 70 až 80 procent.

Stále silnější skupinu návštěvníků Krkonoš tvoří podle Jandury Poláci. Naopak Němců nepřibývá, protože návštěvníků z řad starší generace ubývá a mladí Němci je již nenahrazují.

V Deštném v Orlických horách mají turisté největší zájem o druhou polovinu července a začátek srpna, kde se rezervace pohybují kolem 50 procent. Ceny ubytování zůstaly na loňské úrovni a začínají na 200 korunách za noc.

Turisty do středisek táhne i rostoucí nabídka různých aktivit a akcí a zaměření na rodiny s dětmi.

„Máme spoustu letních balíčků, začínáme na třech nocích, preferujeme týdenní pobyty. Červenec a srpen se nám už plní, proti loňsku je o 30 procent víc objednávek," řekl například obchodní ředitel společnosti Sněžník v Dolní Moravě Martin Palán. Čtyřčlenná rodina tady pod Králickým Sněžníkem zaplatí za týdenní pobyt 6000 až 7000 korun.

Taktéž u přehradní nádrže Seč na Chrudimsku jsou chatky a mobilní domy na letní turnusy obsazené už ze 60 procent. „Máme plné hlavně víkendy, volné jsou spíš atypické termíny, tedy všední dny. Pro nás je lepší, když si lidé objednají pobyt od soboty do soboty. První objednávky máme už od ledna," řekl správce Autokempu Pláž Jan Zikmunda.