Éra dlouhodobě dobrých ekonomických výsledků hradecké „fakultky", které pomohly vynést do křesla ministra zdravotnictví jejího bývalého ředitele Leoše Hegera, je však nejspíš u konce. S propadem do červených čísel se letos kvůli změně úhradové vyhlášky počítá u všech státem zřizovaných nemocnic.

„Dobrých výsledků se dařilo dosahovat díky úsporným opatřením. V těch už však dál nelze pokračovat, jsou nereálné a už by zasáhly do chodu nemocnice. Není už prostě kde brát. Navíc nás postihnou změny v úhradové vyhlášce, takže očekávám, že nejen my, ale většina státních zdravotnických zařízení letos poprvé skončí v červených číslech," řekl ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula.

Očekávané zhoršení situace fakultních nemocnic se nejspíš dotkne i platů jejich zdravotníků. Hrozí, že loňské navýšení tarifní části platů o 6,25 procenta jim bude sebráno.

„V celkové výši platu to sice představuje jen dvě nebo tři procenta, ale bohužel se tato hrozba týká i naší nemocnice," dodal Prymula. Ministerstvo už vyhlásilo, že nebude stíhat nemocnice, které to udělají. Podstatnější je udržet vyrovnané hospodaření.

„Vloni se dobrých hospodářských výsledků dosáhlo opatřeními ministra Hegera – tedy zrušením všech zbytných investic a orientací na efektivní vnitřní ekonomiku, včetně úspor," řekl ČTK náměstek ministra Petr Nosek.

Nemocnice musely loni podle plánu ministerstva i zdravotních pojišťoven začít rušit nadbytečná akutní lůžka. Měly dostat smlouvy na méně lůžek. Pod tlakem nemocnic, odborů i pacientů se rušení prozatím zastavilo. Nemocnice dostaly nové smlouvy a k dalšímu rušení lůžek je má donutit ekonomika – budou muset zrušit lůžka, na která nedostanou peníze.

Podle Noska však budou letos úspory pokračovat. „Bude to v podstatě ve stejném gardu, dá se říct, že možná i trochu krutější, protože úhradová vyhláška více přeje zařízením středním a menším a méně fakultním nemocnicím," poznamenal.

Zdravotnictví spotřebuje za rok téměř 300 miliard korun, z nich přes 220 miliard uhradí zdravotní pojišťovny.