Na začátek nového školního roku se sluší, aby se úvodních řádků naší pravidelné rubriky ujala nová ředitelka Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD Hronov Eva Bilíková.

Slovo na úvod „Naše škola má dlouholetou úspěšnou tradici v odborném vzdělávání mládeže a poten〜ciál k dalšímu rozvoji. V novém školním roce bude otevřeno celkem šest nových tříd 1. ročníků denního studia. V Hronově to budou tři třídy čtyřletých studijních oborů Hotelnictví a turismus, Management turismu a služeb a dvouletého nástavbového studia Podnikání i jedna třída tříletých učebních oborů Kuchař, Kuchař-číšník a Cukrář.

Na pracovišti ve Vrchlabí, kde již letos zahajujeme třetí rok provozu naší pobočky, budou otevřeny dvě třídy čtyřletých studijních oborů Hotelnictví a turismus a Management turismu a služeb. V měsíci září zasednou již tradičně do školních lavic také dospělí v nástavbovém studiu při zaměstnání, tentokrát poprvé i ve Vrchlabí.

Přínosem pro výuku cizích jazyků bude v letošním školním roce nepochybně i lektorka angličtiny Kristen Stahl. Velkou pozornost již tradičně škola věnuje zahraničním stážím a praxím. Žáci se mohou opět těšit na praxe ve Finsku, Německu, Skotsku a na Slovensku,“ říká ředitelka.

Dnešní recepty jsou oblíbenými pochoutkami naší nové paní ředitelky. Tak je vyzkoušejte, určitě uznáte, že gastronomickou školu řídí žena na svém místě.

Pikantní grilovaná kuřecí prsa

Kuřecí prsa, marináda – olej, vinný ocet, sójová omáčka, tymián, pálivá paprika, rozetřený česnek, jemně pokrájená cibule, trocha hořčice, kečup, sůl.

Osušené maso mírně naklepeme, potřeme směsí a dáme do ledničky na 2 – 3 hodiny marinovat. Na rozpálený gril pokládáme porce, obracíme a často potíráme marinádou, doba grilování je zhruba 15 minut. Plněné kotlety 4 vepřové kotlety, šunka, žampiony, hořčice, sůl, pepř, cibule, tuk, 1 paprika, 2 rajčata, nové koření, bobkový list, jalovec, mouka na zaprášení omáčky.

Kotlety nařízneme a naplníme směsí z orestované pokrájené šunky a žampionů. Naplněné kotlety uzavřeme, osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a opečeme na zpěněné cibulce. Podlijeme vodou, přidáme pokrájenou papriku, rajčata, koření a pečeme v troubě. Po vyjmutí kotlet omáčku zaprášíme moukou.

Koňaková bábovka

250 g tuku hera, 180 g moučkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 200 ml vaječného koňaku, 100 g čokolády na vaření.

Cukr s máslem šleháme do pěny, přidáme žloutky, mouku, kypřicí prášek, koňak, nastrouhanou čokoládu, sníh z bílků. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou, bábovku zvolna upečeme.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov