Díky tomu je pekárna v posledních třech letech Potravinářem roku Královéhradeckého kraje. Oba výrobky navíc získaly certifikát Orlické hory – originální produkt.

Každý rok se ličenská pekárna snaží přicházet na trh s novými výrobky. „I letos jsme se jimi snažili obohatit trh. Začali jsme vyrábět chléb s hlívou ústřičnou, což mělo příznivý ohlas u prodejen zdravé výživy. Nyní zahajujeme výrobu BIO výrobků, které by na trh měly přijít do Vánoc. Chceme tak vyjít vstříc poptávce spotřebitelů,“ sdělil Bedřích Syrovátko, ředitel společnosti BEAS, a.s., která pekárnu provozuje. Pekárna chystá výrobu dvou biochlebů špaldovo-slunečnicového a mrkvového. Podle zájmu spotřebitelů pak bude rozhodnuto, jaké biovýrobky přijdou na řadu dále.

Śestnáct výrobků pekárny nese přísné ocenění kvality Klasa. Je zde zaveden a certifikován také systém kritických bodů při výrobě potravin. „V roce 2005 byly kromě plynofikace postaveny tzv. ekobloky, které umožňují využívat odpadní teplo a vyřešily tak otázky týkající se vytápění, ohřevu vody, výroby technologické páry, chlazení a klimatizování prostor pekárny.

Samozřejmostí je třídění odpadů a vybudovali jsme i vlastní čističku odpadních vod, která byla v letošním roce spuštěna do ročního zkušebního provozu,“ dodal Bedřich Syrovátko.⋌(bed)