Je lepší mošt nebo slivovice? Jak pro koho
Královéhradecko – Jako tradičně se nyní začíná rozjíždět sezona zpracování jablek v moštárnách. Potvrdili nám to jak v hradecké organizaci zahrádkářů, tak ve Lhotě pod Libčany. Mají totiž tu výhodu, že vlastní lisy na ovoce a nabízejí tak jejich zpracování.
„Každý rok není stejný, záleží na počasí. Ale například loni jsme zpracovali na třicet tun ovoce, ze kterého je pak kolem šedesáti procent moštu. Zájem je i letos, i když úroda bude asi nižší," říká předseda hradeckých zahrádkářů František Mázl. Jak dodal, ovoce přijímají v Honkově ulici pravidelně každou neděli od 18 do 19 hodin.
„Dokázali jsme za sezonu vyrobit i pětadvacet tisíc litrů moštu. Například při jedné z letošních sobot to bylo 305 litrů moštu. Přijíždějí sem lidé nejen ze sousedních obcí, ale také k nám například pravidelně jablka vozí jeden pán z Kolínska nebo jezdí chalupáři z hor. Největší zájem přijde většinou koncem září," vysvětlovala Jaroslava Nováková ze lhotecké organizace zahrádkářů.
Do Lhoty pod Libčany můžete jablka přivézt každou sobotu od 8 do 12 hodin.
„Nemám to do Lhoty daleko, mošt mi tam dělají pro děti. Ale po pravdě řečeno raději mířím do Libčan. Tam je pro změnu pálenice," usmívá Jiří Málek z Hradce.