Opravy rozvodné sítě v regionu již skončily, firma nyní následky orkánu uzavřela finančně, jak informoval mluvčí ČEZ pro východní Čechy Jiří Kosina. Region východních Čech zahrnuje území Královéhradeckého a Pardubického kraje a okresů Semily a Havlíčkův Brod. Při orkánu výpadky elektřiny postihly asi polovinu jeho obyvatel.

"Situace na mnoha místech byla velmi vážná. Silný vítr přetrhal vedení, pokřivil konzoly a vyvrátil sloupy," řekl regionální vedoucí společnosti ČEZ Distribuční služby Ladislav Musílek. Celkem energetici na východě Čech od 18. do 22. ledna registrovali 1480 poruch na nízkém, 390 na vysokém a sedm na velmi vysokém napětí. Pro zhruba 99 procent odběratelů byla dodávka obnovena do dvou dnů, zbytku do čtyř dnů.

Vedle energetiků způsobil orkán největší škody na východě Čech v lesích. Například v hradeckém kraji správci lesů škody vyčíslili přibližně na 270 milionů korun, z toho přibližně 40 milionů korun v lesích měst a obcí.

V kraji silný vítr způsobil také milionové škody na majetku obcí, poškozeny byly například budovy sportovních či kulturních institucí obcí.