„Důvodem je sezonní omezování prací v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. V únoru by  nezaměstnanost už mohla stagnovat, v březnu by se zahájením sezonních prací mohl začít její pokles," uvedl ředitel hradeckého krajského úřadu práce Martin Horák.

I přes časté propouštění však došlo k nárůstu počtu volných míst. Třeba na Hradecku dokonce o 40 procent, poznamenal analytik hradecké společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Vývoj na pracovním trhu je za reálně rostoucí ekonomikou opožděn, což souvisí s tím, že většinou zaměstnavatelé nejprve řeší zvýšenou poptávku po jejich výrobcích přesčasovými hodinami a teprve s odstupem času začínají nabírat nové pracovníky," dodal Novák.

K rekordní nezaměstnanosti došlo i přesto, že zažíváme jednu z nejteplejších zim. Třeba stavebnictví jede, i když na půl plynu, i nyní, což v jiných letech nebývá obvyklé.

Řečí čísel, podíl nezaměstnaných v Pardubickém kraji se v lednu zvýšil o značných 0,7 procentního bodu na 8,1 procenta. Na Svitavsku míra nezaměstnanosti po dlouhých měsících dokonce opět překročila desetiprocentní hranici. V hradeckém kraji je procentní nárůst menší, o 0,4 procentního bodu na 7,7 procenta.