Důvodem jsou nejasnosti ohledně nových zákonů. Představitelé města ale neházejí flintu do žita, propojení dvou skiareálů, které by tisícovkám lidí nabídlo daleko větší možnosti při lyžování, chtějí zahrnout do plánu dodatečně.

„Bylo nám doporučeno, abychom propojení z územního plánu vypustili, a to kvůli změnám zákonů,“ vysvětlil starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš s tím, že se propojení rozhodně neruší, jen se postup zadrhl.

Krajský úřad Libereckého kraje odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí se vyjádřil negativně k vlivu celé akce na životní prostředí. Správa Krkonošského národního parku ale proti propojení přes Studenov nic nemá, jak Deníku potvrdila tisková mluvčí Alena Drahná.

Kvůli stavbě by sice mělo být vykáceno zhruba dvanáct hektarů lesa, ale přírodu v Krkonoších lze uchránit. „Vykácet uprostřed lesa jeho část znamená ohrozit jeho stabilitu větry, ale i nemocemi, například kůrovcem. Pokud bude toto propojení realizováno, budou se muset udělat kompenzační opatření,“ vysvětlil Pavel Bauer, který zpracoval posudek vlivu stavby na životní prostředí (SEA).

A tak město s Libereckým krajem jednalo o úpravách a vyžádalo si stanovisko ministerstva životního prostředí. To doporučilo Rokytnici zahrnout celé propojení do změny územního plánu dodatečně, protože zákon neumožňuje vzít ustanovení Libereckého kraje zpět.

S lyžařským propojením se musí počkat i na územní plán Harrachova. Jak Deníku před časem řekl starosta Tomáš Ploc, dokončí ho zhruba za tři roky.

„Musíme počkat na Harrachov, abychom se na vrcholu sešli,“ řekl Petr Cee, ředitel TJ Spartak, která provozuje skiareály v Rokytnici. Lyžařské propojení přijde na více než 120 milionů korun.