V mediální válku se změnil spor Elektrárny Opatovice (EOP) s dodavatelem uhlí, kterým je firma Czech Coal. Obě společnosti se vzájemně obviňují ze lži. Klid zbraní skončil poté, co Czech Coal odmítl podepsat novou smlouvu s EOP. Tu stávající sice firma vypověděla, ale díky předběžnému opatření soudu musí až do konce roku 2012 dodávat do Opatovic uhlí.

„Chceme reagovat na stále pokračující lživá veřejná prohlášení zástupců EOP. V tiskových zprávách tvrdí, že nám navrhli smír a že se vzdávají nároků na náhradu škody. V nové smlouvě se ale píše, že spor o plnění závazků vyplývajících z původní smlouvy se uzavřením té nové neukončuje," konstatovala mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

Czech Coal nešetří ostrými slovy

Czech Coal také odmítá, že by jim zástupci elektrárny nabízeli platby za uhlí předem. A na adresu firmy EOP nešetří ostrými slovy.

„Návrh EOP připomíná zprávy Rádia Jerevan, jejich představitelé něco jiného říkají a něco jiného navrhují ve smlouvě. To je důvod, proč jsme návrh EOP odmítli jako celek. Ze strany EOP se jedná jen o další trik, jak od nás získat další kvalitní teplárenské uhlí, a přitom pokračovat s jeho plýtváním při neefektivní výrobě elektřiny," podotkla mluvčí Czech Coalu.

EOP ovšem námitky dodavatele uhlí odmítá, zástupci elektrárny se dokonce rozhodli zveřejnit návrh kupní smlouvy, aby předešli dalším dohadům o jejím obsahu.

„Co se týče plateb předem, tak dodávané uhlí je fakturováno každou dekádu. Fakturované částky nepřesahují 25 milionů korun. EOP navrhla, že složí kauci ve výši 50 milionů pro účely plateb za dodávky uhlí. Kdyby EOP hypoteticky, byť o jeden den, za uhlí nezaplatila, mohl by si Czech Coal okamžitě částku stáhnout ze složené kauce. Měl by tedy  vždy jistotu, že má za uhlí zaplaceno. Pokud tvrdí, že kauce nevystačuje, pak ad absurdum můžeme dojít až k tomu, že chce dopředu zaplatit za uhlí, které je ještě v zemi," vysvětlil mluvčí opatovické elektrárny Petr Zadák.

Obvinění ze lži odmítají zástupci elektrárny i v případě sporu o náhradu škody.

„Mezi stranami je spor o tom, zda smlouva na dodávky uhlí zanikla. EOP navrhla, že pokud bude uzavřena smlouva nová, udělá ten krok, že se  vzdá nároku na náhradu škody způsobené zastavením dodávek hnědého uhlí ze strany Czech Coal, ke kterému došlo v červnu z titulu údajného odstoupení od původní smlouvy," dodal Petr Zadák.

„Nebudeme s nimi spolupracovat"

Na obnovení spolupráce mezi oběma znepřátelenými tábory to v současné době nevypadá.

„S obchodním partnerem, který nedrží slovo a ústní dohody, který lže a účelově využívá veřejnost k naplnění svých obchodních cílů, nechceme a nebudeme spolupracovat.  Jak jsme opakovaně slíbili, dodáme do Opatovic uhlí na výrobu tepla, a to za původní cenu. Pokud tedy EOP přistoupí ke zdražení tepla, nebude to nijak souviset s cenou paliva ani s obchodní politikou Czech Coal. Pokud EOP dodané uhlí spálí při výrobě elektřiny mimo topnou sezonu a ohrozí tím výrobu tepla v zimě, je to opět jejich zodpovědnost," sdělila  mluvčí skupiny Czech Coal.

Doplatí na spor odběratelé tepla?

Na spor obou firem tak mohou doplatit koncoví uživatelé, tedy několik desítek tisíc lidí v Pardubickém i Královéhradeckém kraji. Obavy z této situace netají ani komunální politici.

„Mám pocit, že obě firmy si při svých jednáních o ceně dodávaného uhlí berou za rukojmí občany Pardubic i dalších měst. Je pro mě nepochopitelné, že stát dosud nereguluje cenu uhlí pro teplárenství," nechala se slyšet pardubická primátorka a současně členka dozorčí rady EOP Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Někteří zástupci měst proto burcují k vytvoření nějakého plánu B. „Závislost na jednom dodavateli je vždy nevýhodná a nebezpečná, je třeba mít plán B, který řeší případné krizové scénáře," řekl pardubický radní za TOP 09 Jan Němec.