Malým obchůdkům nebo pojízdným prodejnám brzy definitivně odzvoní. Převálcují je totiž supermarkety a jejich velké slevy, kterým malý prodejci nemůžou konkurovat.


Přesto se jich ještě pár v Královéhradeckém kraji najde. Obyvatelé krajského města se tak každý den mohou setkat s prodejnou masa a uzenin, která brázdí nejenom centrem města, ale také po přilehlých obcích. „Řekl bych, že se k nám lidé spíše z těch supermarketů stahují, u nás totiž vědí, že maso prodáváme i sami vyrábím a ručíme za jeho kvalitu. Je to vidět i na frontách, které před naší pojízdnou prodejnou stojí. V Malšovicích třeba čekají tři desítky lidí, taková zastávka je pak na dvě hodiny,“ řekl jednatel společnosti Masoeko, která vlastní dokonce pojízdné prodejny masa a uzenin.
„Chodím sem nakupovat poměrně pravidelně, sice to stojí o trochu víc než někde v obchoďáku, ale vím, že to maso není zkažené a někde pětkrát omývané. Zdraví mám jedno jedno a nepokazím si ho jenom kvůli zkaženému masu,“ vysvětluje své důvody nakupování v pojízdné prodejně Lenka Hakenová z Hradce Králové.

Malé obchůdky, většinou ty na vesnicích, jsou pro majitele spíše koníčkem, živit se tím totiž rozhodně nedá, své o tom ví i majitelka jednoho z nich Lenka Vaňková.

Do jejího krámku v malé vesničce Želí kousek od Hradce Králové chodí pravidelně nakupovat všehovšudy dvanáct lidí. Celkem jich v obci bydlí 77. Obchůdek se základními potravinami má otevřeno třikrát týdně odpoledne. „Nabízím především pečivo, několik druhů salámů, sýrů, sladkosti pro děti a další základní potraviny. V létě tady mám pro děti ještě nanuky. Když jsou v marketech slevy, tak vůbec nemám šanci je prodat. Většina domů je tady dvougeneračních, takže mladí svým rodičům nakoupí v supermarketech ve městě. Ke mně chodí pro pečivo nebo zapomenuté drobnosti,“ říká Lenka Vaňková.

Krámek ji rozhodně neuživí, existuje jen díky nízkému pronájmu, který jí poskytuje obec. Přesto však musela pořídit nějaké nové vybavení, jako například lednice či kasu, což se jí z tržeb zřejmě nikdy nevrátí. Nezbývá tak nic jiného, než se smířit s faktem, že malé podnikání v potravinářství má už jenom pramalou šanci na záchranu.

PAVEL ZEMAN
JITKA HODASOVÁ