Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů.

Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.

Roštěná na žampionech s bylinkovou rýží

150 g nízkého roštěnce, 20 g žampionů, 15 g másla, 80 g rýže, bylinky (pažitka, petrželka).

Z nízkého roštěnce nakrájíme plátky po 150 g, mírně naklepeme, okrajové blány i s tukem nařízneme, osolíme, opepříme, rychle opečeme na oleji z obou stran a vyjmeme. Do výpeku přidáme očištěné a na slabé plátky nakrájené žampiony, krátce osmahneme, zastříkneme vývarem, přidáme máslo, krátce podusíme a ihned podáváme.

Bylinková rýže se připravuje z přebrané rýže, kterou několikrát propláchneme studenou vodou, potom ji spaříme horkou vodou a necháme okapat. Rýži orestujeme na tuku, zalijeme horkou vodou, osolíme a zavaříme. Poté ji asi 20 minut dodusíme pod poklicí v troubě. Do dušené rýže zamícháme jemně nasekané bylinky (pažitku, petrželku).

Plátek z krůtích prsou s jablky a karamelem

150 g krůtích prsou, 1 jablko, 1 lžička cukru, trocha pomerančového džusu, olej, máslo.

Z krůtích prsou nakrájíme plátky, lehce naklepeme, osolíme, opečeme rychle z obou stran a vyndáme. Do výpeku dáme lžičku cukru, necháme zkaramelizovat, přidáme hoblinku másla, zalijeme pomerančovým džusem a povaříme. V karamelu prohřejeme jablka zbavená jader a nakrájená na plátky. Opečené maso obložíme plátky jablek a přelijeme karamelovou šťávou, jako přílohu podáváme:

Bramborové placičky se sýrem

120 g vařených brambor, 20 g hrubé mouky, 20 g sýru cihla, 10 g pšeničné krupice, sůl, 1 vejce, olej.

Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku, krupici, sůl a nastrouhaný sýr. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme plát, kulatým tvořítkem vykrojíme placičky a usmažíme v horkém tuku z obou stran.

Anglický biftek se šunkou a vejcem

200 g svíčkové, 2 vejce, 2 plátky šunky, sůl, pepř, olej a zelenina (mrkev,brokolice, cuketa, květák).

Z masa nakrájíme 2 silnější plátky o síle asi 3 cm a hmotnosti 150 - 200 g. Maso jen lehce hřbetem ruky naklepeme a svážeme nití, aby si biftek udržel pěkný, kulatý tvar. Bifteky okořeníme umletým pepřem a lehce potřeme olejem. Necháme krátce odležet a opékáme. Těsně před opékáním maso osolíme, aby bifteky nepustily šťávu. Opékáme zpravidla 3 - 4 minuty po každé straně. Povrch masa má krásnou kůrku a vnitřek je růžový, šťavnatý. Doplníme sázeným vejcem se šunkou a teplou zeleninou, podáváme s opečenými brambory.

Copánek z vepřové panenky s bramborovými pusinkami

Vepřová panenka, 200 g brambor, máslo, steakové koření, zelenina na oblohu, olej, hladká mouka, popř. vývar.

Vepřovou panenku podélně rozkrájíme na 3 stejné pruhy, které na jednom konci musí zůstat nedokrojené. Potom pruhy spleteme v cop a na konci sepneme párátkem. Maso potřeme olejem se steakovým kořením a necháme chvíli odležet. Uleželé maso zprudka opékáme ze všech stran asi 4-5 minut. Maso musí zůstat uprostřed růžové, středně propečené. Poté maso vyjmeme, přidáme moučné máslo, zastříkneme vývarem nebo vodou a krátce povaříme.

Jako přílohu podáváme stříkané bramborové pusinky. Uvařené brambory prolisujeme, přidáme máslo, sůl a dobře vyšleháme. Hmotou naplníme cukrářský sáček se širokou špičkou a stříkáme na vymaštěný plech. Pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Zdobíme zeleninou.