Organizace akce se zhostilo Středisko ekologické výchovy a etiky Sever. První den semináře měl hlavně teoretickou náplň. Účastníci se v něm dozvěděli řadu potřebných informací o chovu mléčných plemen, seznámili se s legislativou a v praxi si prohlédli zařízení i dispozice mlékárny v Kunčicích.

Většina z nich však uvítala hlavně včerejší praktickou část kurzu. Z kunčického mléka, i z mléka nadojeného od koz u staré fary, si drobní zemědělci pod odborným dohledem vyzkoušeli, jak se dělá například jogurt nebo kyšku a poznali i výrobu různých druhů sýrů „Kurz byl naplněn podle poždavků pořadatelů. Je tu dvanáct lidí, kteří se zemědělstvím či chovatelstvím už zabývají, nebo se hodlají této činnosti věnovat. Podobnou akci, ale jen půldenní, jsme už pořádali na jaře,“ připomněl Jan Franta ze Severu. Má na starosti nejen centrum střediska na staré faře, ale také zmíněné kozí stádo. „Pijeme ho a vyrábíme z něj sýry. Kozy však chováme hlavně pro spásání přilehlých luk,“ dodal Franta. Stádo však Seveřané chovají především jako praktický doplněk svých výukových programů. Například pro děti je velkým zážitkem, když si mohou samy kozy podojit.

Účastníci sledovali pozorně lektory kurzu. Například Michaela Kuchtová se přijela poučit až ze samoty od Dobrušky. „Zajaímala jsem se o to, co se dá ještě produkovat z toho, co máme doma. Chováme tři koníky, třicet prasat ovečky, kozy a další drobné zvířectvo,“ svěřila důvod své účasti tato mladá žena, která vystudovala střední veterinární školu v Hradci Králové a ráda by v zemědělství podnikala. „Kurz má pro mě rozhodně význam. I když patřím mezi začátečníky, lektoři se snaží držet program hlavně podle nás. A ti zkušenější se zase zapojují do práce, takže je to tu prima. Dokonce jsem si koupila i kozu. Jsem proto ráda, že nové poznatky doma zúrčím v praxi,“ konstatovala Michaela Kuchtová.