Jiřího Hlavatého a Františka Řípu rozděluje záměr druhého jmenovaného. V místní části Zboží chce vybudovat závod nejmodernějších světových parametrů pro výrobu automobilových komponentů. Brzdí ho však majitel Juty, který podle svých slov zastupuje hlasy nespokojených občanů, obávajících se o komfort svého bydlení.

Do sporu se před časem vložil Václav Valášek. Čtyřiatřicetiletý královédvorský podnikatel inicioval vznik otevřeného dopisu, kterým občané vyzývají exsenátora, aby veřejně vysvětlil své postoje.

„Jiří Hlavatý je významný podnikatel, který je často veřejně označován za toho, kdo výstavbu fabriky blokuje. Lidé ale dostávají kusé informace, proto jsme ho vyzvali, aby veřejně vysvětlil své postoje a záměry,“ komentuje Valášek svou výzvu.

Během několika dní se k internetové výzvě s názvem Pojďme to vyřešit připojily tři stovky lidí. „Pan Hlavatý bleskově odpověděl s konkrétním datem setkání. Žádná větší propagace tak už nebyla potřeba. Uspořádal besedu, o jejíž podobě jsme sice možná měli jiné představy, nakonec ale účel splnila mnohem snadněji, než bychom třeba dlouhé týdny plánovali. Všechny zainteresované strany se ji totiž zúčastnily,“ vysvětluje mladý podnikatel.

Karsit letos dokončit proces odkoupení průmyslové zóny ve Dvoře Králové. Radnice se ho snažila dlouhá léta prodat, kvůli neexistujícím sítím a složitému terénu všechny záměry padly. Až společnost Františka Řípy svůj záměr dotáhla do konce.

„Pokud je důležitý můj názor, myslím, že je v zájmu Dvora Králové i místních občanů, aby tu nový zaměstnavatel zázemí postavil. Myslím, že by bylo fajn, kdyby ve městě další významný zaměstnavatel působil,“ řekl Václav Valášek. „Měla by tu být větší nabídka zaměstnání, jako v Trutnově, Červeném Kostelci nebo Nové Pace. Až bude ekonomika v recesi, bude to významné plus,“ dodává.

Oba zaměstnavatelé se na jednostranně vedené besedě od Jiřího Hlavatého v závěru slovně přeli. Po skončení si před královédvorským kinem ale podali ruce. „V sále to k dohodě nespělo, po skončení si ale oba pánové podali venku ruku a pravděpodobně nějaká dohoda padla. To je asi nejdůležitější, protože uvnitř to vypadalo, že se obě strany nemohou dohodnout,“ shrnul výsledek besedy Václav Valášek.

„Hlavním argumentem pro odvolávání se k rozhodnutí o vydání stavebního povolení je pro pana Hlavatého příjezdová cesta do celého areálu a komfort místních obyvatel. Věřím, že stavba dopadne ku spokojenosti investora i místních lidí. Myslím, že pravda celého sváru bude zřejmě někde mezi oběma razantními stranami,“ řekl diplomaticky Valášek.

Rudolf Kasper (Firma roku) a Michaela Šimková  (Živnostník roku) při slavnostním vyhlášení.
Firmou roku je strojírenská společnost Kasper Kovo