Vůči informacím o rostoucí míře nezaměstnanosti jsou teď na Chrudimsku imunní snad jenom školáci a studenti. Mladá generace se zároveň snaží svůj vstup do profesního života co nejvíce oddálit.

„Po dokončení střední zemědělské školy hodlám studovat na vysoké nebo na vyšší odborné škole. Chci prostě získat nějaký další diplom. Hrozbu nezaměstnanosti si proto zatím nepřipouštím,“ uvádí studentka Eva Horáková.

Její kamarádka Tereza Ledvinová přikyvuje: „Myslím si ostatně, že kdybychom nestudovaly dál a šly do praxe jen s maturitou, tak by nás nezaměstnanost opravdu mohla ohrozit. Střední škola je dnes prostě málo. Nakonec to vidím i na příkladech lidí ze svého okolí.“

Současná situace na trhu práce slova chrudimských středoškolaček jen potvrzuje. Zkušenost z vyspělejší části Evropy přitom stále častěji dokazuje, že receptem na dobré uplatnění časem nemusí být ani získání vysokoškolského diplomu. O to hůř se ale povede lidem bez vzdělání.

Již dnes lze ostatně nalézt důkaz ve statistikách pracovních úřadů. Na tom chrudimském nyní evidují 4792 uchazečů, tedy o 2022 více než ve stejném období vloni. Mezi nimi je i 269 čerstvých absolventů škol.

Počty absolventů

Největší potíže se získáním zaměstnání však budou mít ti, kteří se nemohou prokázat zajímavými kvalifikačními předpoklady. Na práci na Chrudimsku čeká například 362 pomocných a nekvalifikovaných uchazečů pro obchod a služby, 380 prodavačů, 241 řidičů či 230 administra­tivních pracovníků.

A má být ještě hůř. Podle Miroslava Panáka z chrudimského úřadu práce se dá očekávat další zvýšení počtu uchazečů v souvislosti s nástupem absolventů a v návaznosti na současnou hospodářskou recesi.

Volná pracovní místa

Nezaměstnanost v jednotlivých lokalitách okresu

Nezaměstnanost v jednotlivých obcích