Škoda Kodiaq bude ve druhé polovině letošního roku poprvé představena veřejnosti, zahájení prodeje je plánováno na začátek roku 2017.

„Na ostrově Kodiak u jižního pobřeží Aljašky žije vedle 14 tisíc lidí zhruba 3000 medvědů poddruhu kodiak. Tento jeden z největších druhů medvěda se od jiných druhů liší mírumilovnou povahou a smyslem pro rodinu. V jazyce původních obyvatel kmene Alutiiqů se tento medvěd jmenuje Taq uka 'aq, přičemž písmeno q na konci slova je charakteristické pro jména zvířat," uvedla automobilka v tiskové zprávě.

Použití tohoto písmene „q" v názvu nového velkého SUV má být ze strany Škody právě poctou tomuto aljašskému jazyku.

Nové SUV Škody vychází z konceptu VisionS představeného letos na autosalonu v Ženevě. Bude dlouhé 4,7 metru, pojme až sedm osob a má si poradit i s terénem mimo zpevněné silnice. Kodiaq doplní dosud jediné SUV od Škody, menší model Yeti. Počítá se přitom i s třídveřovou variantou kupé. V dalších letech by mohl přibýt ještě crossover o velikosti Fabie.

Příští rok by se měla objevit nová generace modelu Yeti, které však proti stávajícímu modelu naroste. Přiblíží se tak sesterskému SUV od Seatu, který se bude rovněž vyrábět v závodě Škody v Kvasinách.

Přijde zřejmě i modernizovaná verze stěžejního modelu Octavia. Vedle toho Škoda chystá modernizaci nejmenšího modelu Citigo a také facelift Octavie.