Budou mít města a obce peníze na splácení dluhů? Příjmy obecních pokladen z daní letos kvůli krizi pravděpodobně výrazně poklesnou. Radnice už uvažují o redukci výdajů, případně o pozastavení investic.

„Úvěry splácet musíme a také budeme, to je priorita. Pokles příjmů z daní jsme očekávali, proto jsme rozpočet postavili střízlivě. Navíc, zastupitelstvo si nevyplácí odměny a na letošní rok neplánujeme žádné investice. Ony ani nejsou potřeba, protože všechno už máme,“ uvedl starosta Humburk u Nového Bydžova Lubomír Pešek.

Obec v současnosti splácí ještě zhruba desetimilionový dluh vzniklý výstavbou kanalizace a infrastruktury pro bytovou výstavbu. „Byla to investice do budoucnosti, což se už projevuje postupným zvyšováním počtu obyvatel,“ doplnil s tím, že tato skutečnost bude znamenat také vyšší příjmy do obecní kasy.
S omezením investic a snížením dalších výdajů počítá v případě potřeby také Dolní Přím, který splácí úvěry za nákup pozemku v Probluzi uvažovaného jako rezerva pro hřiště, a loňskou výstavbu kanalizace. „Zbývá nám splatit kolem pěti a půl milionu korun. Se splácením potíže zatím nemáme a ani nepředpokládám, že by někdy byly. Snažíme se hospodařit rozumně,“ uvedl starosta Dolního Přímu Petr Švasta.

Podobně to vidí také představitel Mokrovous, které mají závazky v řádech milionů především za výstavbu chodníků v obci. „Se splácením úvěru potíže mít nebudeme, to je věc, na kterou musíme mít peníze vždycky. Počítáme však s tím, že příjmy rozpočtu nenaplníme, takže asi budeme muset omezit výdaje,“ řekl mokrovouský starosta Bedřich Moder.

Nechanice ještě splácejí úvěry v celkové výši devět milionů korun, k nimž letos přibude 8,6 milionu na kanalizaci ve Starých Nechanicích.
„Jak to bude s daňovými příjmy, zatím nikdo neví, tak teprve uvidíme. Úvěry ale splácet musíme v každém případě, to nelze pozastavit,“ prohlásil starosta Jiří Pechar.