Mladoboleslavská škodovka, jež má filiálky ve Vrchlabí a Kvasinách na Rychnovsku, už na Ukrajině nyní omezuje výrobu vozů. Těžkosti ale mohou východočeské firmy mít i v Rusku, to jim hrozí v případě sankcí ze Západu zabavováním tamních investic.

„Krize se určitě firem v Královéhradeckém kraji, které obchodují s oběma zeměmi, negativně dotkne," míní ředitel královéhradecké krajské hospodářské komory Radek Zelenka. Ministerstvo průmyslu už zvažuje různé formy pomoci českým podnikům.

Podle šéfů firem se však situace na Ukrajině nezměnila ze dne na den. „Ona se  vyvíjela špatně už od října. Na naše zboží nebyly peníze, protože jsou hrazené ze státního rozpočtu. Na ukrajinském trhu držíme velký podíl a je pro nás zajímavý. Dnes ale nikdo neví, jak to tam dál bude vypadat," řekl jednatel a spolumajitel slévárny Kasi z Přelouče Stanislav Ulm.

Ta na Ukrajinu dodává například poklopy na kanály, což nejsou zakázky hrazené soukromým sektorem. Ukrajina se teď snaží odvrátit hrozbu státního bankrotu.

Podle jednatele nábytkářské firmy Mias OC Martina Pavliše bylo komplikovanější se uplatnit na Ukrajině od oranžové revoluce před deseti lety, kdy prezidentský úřad převzal Viktor Janukovič, který se orientoval víc na Rusko, a vystřídal v úřadu prozápadního Juščenka.

„Ona už tam byla nestabilní situace od oranžové revoluce. Máme tam nějakou zakázku rozjednanou, ale je klid, neozývají se. Zaměřili jsme se naštěstí teď víc na Německo, aniž bychom tušili, že se tam situace zhorší," řekl Pavliš.

Pardubický pivovar dováží pivo i na Ukrajinu, kvůli politickému rozvratu společnost o zakázky nepřišla. Nyní je však místo sudového piva větší poptávka po lahvovém.

„Situace je tam samozřejmě složitá, ale naše dodávky na Ukrajinu zůstávají nezměněny. Mění se jen to, že objednávají více lahvového piva. Je to logické, lidé teď nechodí moc do hospod," řekl mluvčí pivovaru Roman Marčák.

Ukrajina některé menší firmy odrazovala už v minulosti například komplikovanější dopravou, která prodražovala výrobky. Několik domů ze slámových panelů tam postavila firma Ekopanely CZ z Jedousova na Pardubicku, z dalších projektů sešlo.

„Těžko se tam dodává, je to takzvaně proti větru. Doprava je tam hodně drahá. Zkoušeli jsme tam dodat aspoň naši technologii na výrobu panelů, ale to se nepovedlo, na kontraktu jsme se nedomluvili," řekl jednatel firmy Jan Bareš.

Na dodávkách ropy z Ruska je nyní závislá také pardubická rafinerie Paramo. Uzavření kohoutů se ale neobává.

„Máme dlouhodobou smlouvu s naším dodavatelem a dodávky běží zcela normálně. Nepřijali jsme žádná zvláštní opatření," uvedl Mikuláš Duda, mluvčí celé skupiny Unipetrol, do níž pardubická rafinerie patří.

Kvůli růstu cen ropy v důsledku krymské krize však nejspíš brzy podraží minimálně o korunu pohonné hmoty. Ceny ropy se totiž na burzách dostaly na několikaměsíční maxima.