Osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) je jediná kategorie podnikatelů, která platí sociální pojištění zálohově. Nejde o malé peníze, protože ke konci minulého roku evidovala Česká správa sociálního zabezpečení přes 900 tisíc OSVČ, z nichž více než 700 tisíc má podnikání jako hlavní činnost, a tudíž i povinnost zálohově platit.

Příjmy z pojistného tvoří více než jednu třetinu státního rozpočtu a z toho OSVČ přinášejí asi 14 procent. Termín 30. duben je pro všechny OSVČ závazný pro podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2006 a v ten den také musí nejpozději vyrovnat pojistné, které vyplyne z daňového přiznání podaného řádném termínu (letos byl posledním dnem 2. duben, to ale nic nemění na termínu platby). „Pozdní platba je penalizována denně 0,05 procenta z dlužné částky až do doby úplného uhrazení,“ upozorňuje Lenka Šárová, ředitelka odboru pojištění OSVČ České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). „Tiše tolerujeme týdenní zpoždění odevzdání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ. Naše shovívavost ale není nekonečná, po měsíci zpoždění následuje penále,“upřesňuje.

Kolik lidí podnikajících právě jako OSVČ má potíže s dodržováním termínů podání a plateb, žádná statistika nesleduje. „Nejsem schopna říci, kolik lidí neplatí, úspěšnost výběru je ale vysoká,“ tvrdí ředitelka Šárová. „V loňském roce to bylo 99,5 procenta, protože máme účinné mechanismy,“ dodává Štěpánka Filipová, tisková mluvčí ČSSZ.

 

Podání přes internet

Při vymáhání pohledávek postupuje ČSSZ nezávisle na tom, zda jde o OSVČ, či velké organizace. V roce 2006 uplatnila celkem 201 635 výkonů rozhodnutí, což je srovnatelné s rokem 2005. V roce 2006 ani 2005 nebyl podán žádný návrh na prohlášení konkurzu na majetek dlužníka. I v současné době dochází k případům, kdy firmy neodvádějí pojistné za zaměstnance. Nemá to zpravidla žádný vliv na zaměstnance samotného – dlužné pojistné ČSSZ vymáhá na zaměstnavateli. Ten, kdo odevzdává daňové přiznání za rok 2006 až ke 30. červnu letošního roku, je povinen podat přehled a zaplatit nejpozději 30. července. Způsobů podání přehledu je více. Od podání v podatelně přes zaslání poštou po možnost využít internet.

Na adrese www.cssz.cz/osvc/prehled2006/prehled_osvc_2006.asp je k dispozici formulář, který je navíc inteligentní: umí počítat, takže vám usnadní práci.