Pobočka královéhradeckého CzechInvestu registruje na sto šedesát pět podaných žádostí. Z nich byla devadesáti čtyřem subjektům přislíbena dotace v celkové výši 574,6 milionů korun. „Vysoká úspěšnost královéhradeckých podnikatelů nás těší. Poměr mezi žádostmi a přidělenými dotacemi řadí Královéhradecký kraj na třetí místo v celé České republice,“ řekla ředitelka regionální kanceláře pro královéhradecký kraj Kateřina Pašková.

Podniky a podnikatelé mohou žádost o úvěr nebo dotaci zpracovat sami, nebo si mohou najmout firmu, která se postará o kompletní servis.
Výhodou vypisovaných projektů je, že i města a obce mohou dosáhnout na nemalé peníze. „Pokud obce žádají peníze například na vybudování, obnovu nebo revitalizaci průmyslové zóny, tak plocha nesmí být menší než dva hektary,“ připomíná jedno z řady omezení Pašková.

V Královéhradeckém kraji v minulém dotačním období získaly peníze pouze Hradec Králové, Jičín, Nový Bydžov, Třebechovice pod Orebem a Zábrodí.
Důvodem může být až zpětné vyplácení peněz. Řadě převážně menších obcí brání malé rozpočty v předfinancování projektu, a tím ztrácí možnost dosáhnout na dotace. „V Jičíně máme s evropskými penězi dobrou zkušenost. Pomohly nám vybudovat komunikaci v průmyslové zóně, a zvýšit tak její atraktivitu pro investrory,“ uvedl Martin Mitlöhner z odboru územního plánování a rozvoje města.

„S přislíbenou dotací se nám lépe dýchá. Žádosti jsme si zpracovávali sami a rozhodně se o to pokusíme i v budoucnu,“ dodal Mitlöhner.

Program, který fungoval v letech 2004 až 2006, by měl nově nahradit Operační program Průmysl a inovace (OPPI). Z něho již byly dva programy vyhlášeny. Jsou to Rozvoj a Marketing. Podle informací Ministerstva průmyslu a obchodu se k nim letos přidá dalších třináct dotačních okruhů.