Třeba chemička Explosia přidala svým pracovníkům přes pět procent. Každý zaměstnanec bude mít letos na výplatní pásce o 900 korun víc a vedoucí pracovníci mají navíc možnost vylepšit jejich mzdy o dalších 300 korun.

„Je to slušné navýšení, firmě se daří. Na trhu je nedostatek kvalifikovaných lidí, jediná motivace jsou mzdy. Bohužel mladí lidé nemají pracovní návyky, fluktuace u nově přijatých lidí je veliká," řekl odborář Josef Hostinský.

V rafinérii Paramo se podle odboráře Milana Skrypa nepřidávalo několik let. Skupina Unipetrol pro letošní rok navýšila mzdy plošně všem pracovníkům skupiny o 1000 korun. Už na konci loňského roku navíc dostali zaměstnanci odměnu 7000 korun.

„Jsme rádi, že nejnižší platy mají největší procentní přírůstek, dělníci dostali přidáno pět procent," dodal Skryp.

Odboráři dopravce Arriva Východní Čechy vyjednali navýšení mezd v průměru o 3,5 procenta, požadovali ale pětiprocentní nárůst. Ještě loni uvažovali kvůli nízkým mzdám o stávkové pohotovosti, za loňský rok odbory vymohly jednorázové mimořádné odměny. „Situace se uklidnila, nastoupili i noví řidiči," dodal předseda odborů Miroslav Vokál.