„Neživíme politiky, aby dělali potíže…"

Sankce už dříve pocítila královéhradecká společnost ZVU Engineering.

„Ve spolupráci se západoevropskými firmami jsme měli v Rusku připraveny projekty na výstavbu rafinerie a závodu na zkapalňování zemního plynu. Náš podíl činil řádově stovky milionů korun. Oba projekty byly v první polovině roku odsunuty kvůli hrozbě sankcí, dnes jsou odloženy na neurčito," řekl generální ředitel Pavel Simajchl.

Už v době, kdy se o ekonomických opatřeních namířených proti Rusku teprve hovořilo, si totiž banky stanovily klauzuli, aby v případě zavedení sankcí ruská strana peníze vrátila. „Šlo by o miliardy eur," upozornil Pavel Simajchl. Na základě tohoto požadavku z projektů sešlo.

ZVU Engineering měla v Rusku i několik menších zakázek, byly však také stornovány. Podle jejího šéfa je omezování hospodářské spolupráce s Ruskem špatné. „Neživíme politiky, aby vyvolávali obtíže v obchodu a rozvraceli vztahy s perspektivními partnery," podotkl Pavel Simajchl.

Většinu firem sankce nepostihnou

Podle odborníků by sankce většinu východočeských firem neměly výrazněji zasáhnout. Výjimku však tvoří strojírenské firmy. „Ruská odveta by se mohla projevit ve strojírenství a automobilovém průmyslu," uvedl šéf hradecké pobočky Úřadu práce Martin Horák. Připomněl však, že automobilka Škoda má v Rusku vlastní výrobní závod, takže spíše než kvasinský podnik by následky pocítil ruský závod.

Podle ředitele pardubického úřadu práce Petra Klimpla by se dopad sankcí na podniky projevil až za čtyři až pět měsíců. „Ekonomika funguje se setrvačností," řekl.

Ani šéf pardubické krajské hospodářské komory Roman Sodomka se dopadu sankcí příliš neobává. „Nemyslím, že by to mělo zásadněji ovlivnit výrobu a zakázky. Pardubické firmy  do Ruska výrazně neexportují," uvedl Roman Sodomka. Problém by však podle něj mohl mít českotřebovský výrobce radiátorů Korado, který v Rusku patří k předním dodavatelům.